Niisiis oli juba õhtupoolik ja saungi valmis. Tegime head leilivõtud ja õllesnapsid kui järsku tuli kellelgi mõte rääkida igasugustest nägemustest ja koguni kummitustest. Kui naljakas ka see ei tundu, me ajasime poole ööni lobajutte kummitustest. Ehk isegi mõni ei valetanud – tont seda teab.

Aga mis kõige huvitavam, me võtsime isegi kasutusele peeglid ja küünlad ja hakkasime hingesid välja kutsuma. See oli põnev.

Olime me viiekesi ja kõik olid nii vaimustuses, et sellist asja korraldame. Mina teadsin ühte moodust, kuidas neid välja kutsuda ja seda me tegimegi. Ei hakka detailselt lahti seletama, kuidas see välja nägi, aga peamine asi, et tuli oleks kustus ja küünlad peavad põlema.

Asi muutus iga korraga hirmuäratavamaks: vaikus, kaminaprõksumine, kellegi hingamine liiga sügavalt – kõik see võttis judinad sisse. Järsku hakkas keegi rääkima, et aitab küll, mis jamame, pärast olemegi ära nõiutud ja teab mis veel. Nägime peeglist tulevat kummalist kuju ja varjundusi igalpool. Hakkasin siis nõrkust tundma ja palusin tule põlema panna. Aga tuli ei läinud põlema ..... Ohh sa juudas!

Selline paanika ja teadmatus, miks see pirn küll põlema ei lähe, viis ka sõbard mõttele, et tõesti seda tegi keegi. Kuna küünlad põlesid, oli natuke kindlam olla ja sai liikuda küünlavalguse abil. Siiski ei tahtnud ma enam seal saunas viibida. Hakkasin saunast välja minema, kui vastu tuli pimedas vanaema, keda ma ka esmapilgul ära ei tundnud ja käratasin ehmatuses nii, et vanaema oleks südameatakki saanud. Vanaema küsis, mis me elektriga tegime või et mis me lollitame siin. Aga ma ei osanud talle seda eriti seletada, et meie ei teinud seda ja ei tea miks see juhtus.

Õnneks on meil tänapäeval mobiiltelefonid. Helistasin elektrivooluga tegelevasse firmasse ja küsisin milles asi. Meile vastati, et töölised juba tegelevad selle probleemiga. Nimelt olid elektrikorgid ülepinge tõttu välja löönud. Mis ülepinge öösel ikka olla saab?

Vähemalt süda rahunes, et ei olnud see ei kummituse ega ka meie süü. Istusime edasi küünlavalgel ja arutasime seda kõike tagantjärgi ja tegime isegi omamoodi järeldusi, et selle elektri võis see kummitus ju ära võtta.

Kuna meil oli veel õlletki alles, istusime ja lõõpisime edasi kuni elekter taastati. Sõbrad kohe ka naljatama, et siia sauna me enam õhtuks ei tule, ainult kui päeval.

Anton