Ilumäe hiiepuule on kogunenud kirev rida seoseid, mille hulgas leidus ka mitmeid esemeid nagu mobiilipaela külge kinnitatud parmupill, kaltsunukk, helkureid ja mõned kuuseehted.

Maavalla koja vanem Ahto Kaasik ütles, et kokku koguti sobimatust materjalist seoseid tubli prügikotitäis.

"Iseenesest on see hea, et inimesed on taas hiiepuud leidnud ning sinna ande toovad," tõdes ta. "Kuid hiiepuule ei tohi tuua rämpsu ning selliseid asju, mis looduses ei lagune ning puudele kahju teevad."

Halvemal juhul mõjuvad kõvasti sõlmitud, kunstkiududest ja plastikust sidemed halvasti puu elujõule ning suuremal hulgal hakkavad puud suretama.

Nii on Saaremaal Pireta kivi juures Kaasiku sõnul juba mõned kadakad inimeste teadmatuse tõttu ära kuivanud ning ka Ilumäe niinepuul leidsid puhastajad kahjustunud oksi.

Pireta kivi juures asuvast Kõiguste hiiest koristati koos rämpsuga ära ka sadade inimeste soovi- ja annipaelad, mida Kaasik õigeks ei pidanud - kui pael puule liiga ei tee, peaks ta oma kohale jääma.

Ilumäe hiiepuu puhastamisel seda mõtet ka järgiti. Ära korjati ainult ebasobivast materjalist seosed, mis võimalusel harutati õrnalt lahti, kõvemate sõlmede puhul võeti appi nuga.

Kuna tegu oli hiiepuuga, kuhu seotud paelad võivad tähendada palvet haiguse või mõne muu mure pärast, siis lasti noad enne ja pärast tööd puhastuseks tulest läbi käia.

"Ärge tooge pühapaikadesse rämpsu," pani Kaasik inimestele südamele. "Hiiepuudele sobivad seosed on naturaalsest materjalist, villased ja linased paelad, mis ei tee puule liiga ega risusta ümbrust."

Eelmisel aastal seoti emadepäeval Lõuna-Eesti naiste eesvõttel hiiepuude okstesse punaseid paelu ning seda soovitas Kaasik teha ka sel aastal.

Hiite päeva korraldas Keskkonnaameti Viru regioon koostöös Maavalla koja ning Tartu ülikooli pühapaikade keskusega, toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Edaspidiseks valmib ühisüritusest õppematerjal, mis annab juhiseid hiiepuude hooldamiseks.