Piparkoogimoos

100 ml vett
1 kg virsikuid
3 keskmise suurusega apelsini
1 sidrun
50 g mandlilaaste
500 g suhkrut
maitse järgi ingverit, kaneeli, musta pipart, purustatud nelki

Hautage puuviljad pehmeks, püreestage. Lisage suhkur, mandlilaastud ja maitseained. Moos tekitab mis tahes aastaajal saia, pannkookide või millega iganes sööduna jõulutunde, meenutades maitselt piparkooki.

MERJE OTTSON

Jõulumoos (magus)

Kreekidest keedetud jõulumoos jõudis konkursil äramärgitute hulka.

Valminud kreegid laske vähese veega potis kaane all keema ja keetke segades mõni minut. Eemaldage kivid.

Tõske segu köögikombaini ja laske püreeks. Kui seda võimalust pole, keetke pisut kauem. Suruge viljaliha läbi sõela.

1 kg puhta püree kohta võtke 0,5-0,75 kg suhkrut ning pange segu keema. 1-2 tl piparkoogi maitseainet lisage keemise ajal. Valmistage nelgist, kaneelist, vürtsist, ingverist ja muskaatpähklist maitsesegu, mis pange marlitüki sisse ja siduge kinni. Nii saate nutsaku hiljem välja võtta.

Keetke, kuni mass on läikiv, tihe ja lõhnav.

See on tõeline jõuluhõnguline moos, millega on küll palju tööd, aga iga suutäis on seda väärt.

EWA PUNANE


Jõulumoos (soolane)

Konkursile laekus ka päris palju soolaste mooside retsepte. Hindajad jätsin need seekord auhinnakonkurentsist välja, kvalifitseerides need salatiks. Kuid avaldamist ja järeletegemist väärt on soolane jõulumoos sellegipoolest.

0,5 kg jõhvikaid
100 g riivitud mädarõigast
100 g pressitud küüslauku
3 sl suhkrut
1 sl soola

Purustan jõhvikad kannmikseris, lisan ülejäänud ained. Panen segu kuumutatud purkidesse. See on toorhoidis, mis vajab külma hoiuruumi.

INGRID AMOR