Türi Pritsumeeste võistkonna liige Arvi Pitelkov soovitab maitsva roa küpsetamiseks varuda lepapuid. “Me paneme veel juurde ka märga lepapuulaastu, et liha saaks hea suitsumaitse,” avaldab ta. Hea tulematerjal on ka õunapuud ja vaarikavarred. Neid kasutades te liha maitset ei riku.

Kui ei taha liha valikuga eksida, tuleks grillile laotada kaelakarbonaadi tükid. “Kui juba barbeque, siis tasub ahju panna ikka midagi suuremat,” märgib Arvi. Kõige parem on üks korralik seakints.

Mis nipp liha valmistamisel tagab sööjate südamest tulevad aplodismendid? Arvi usub, et Türi Pritsumehed on rahva poolehoiu võitnud tänu eestlaste maitsega arvestamisele. “Kui koosviibimine on väiksema ja võõrama seltskonnaga, siis küpsetage erinevat: kana, kala, sea- ja loomaliha. Pakkuda võiksite ka grillitud köögiviljavardaid. Lükkate vardasse näiteks tomatit, kurki või suvikõrvitsat, paprikat ja šampinjone,” juhendab ta.

Maitsestamine on õueahjudes tehtavate palade puhul sama oluline kui kvaliteetne ja hea tooraine. “Maitsestamisel peab mõõtu tundma. Liha enda maitse peab ka tunda jääma, ükski maitseaine ei tohi sellest üle olla,” leiab Arvi.

Türi Pritsumehed ei pista iial grillimiseks valitud karbonaadiliha poes pakutavatesse marinaadidesse. “Marineerige õli ja maitseainetega. Liha küpseb nii ilusam ja saab ka kiiremini valmis. Lasete kuuma lihast läbi, kuumus tekitab lihatükkidele õrna kihi ning roog ise jääb siis mahlane,” teab Arvi. Tema on kogenud, et valmismarinaadidega kipub liha grillil mustaks kõrbema.

Barbeque-lihale annab maitset kaste ehk mopp, millega pintseldatakse kõik tükid üle. Moppkaste ja suits annavadki nendes ahjudes lihale põnevaid maitsenüansse.

Küpsetatud liha juurde pakutava variantidest meenuvad Eesti meistritiitlit ihaldavale mehele BBQ-ahjus küpsetatud aedviljad ehk lahe amps tõhusa liha kõrvale: “Fooliumisse võite pakkida näiteks õunad-pirnid, segate peale kerge veini- ja meeseguse kastme ning lasete siis kuumast ahjust või suitsust läbi.”

Virumaa BBQ Teami liige Vello Kiviberg soovitab grillida kabatšoki-paprika rulle. Viilutage kabatšokk, pintseldage üle tzatziki kastmega, lisage hakitud paprika ja keerake viil rulli. Ja ongi taas midagi omapärast liha kõrvale pakkuda. 


Kala

“Reeglina küpsetame forelli ja lõhet, sest need jäävad alati väga hõrgutava väljanägemise ja maitsega. Kala peaks kaaluma 1–1,5 kg. Küpsetage terve kala korraga või siis suurte tükkidena, nii jääb kala mahlane. Kõigepealt tuleb kala ilusasti puhastada ja fileerida ja luud eemaldada, et hiljem ainult söömise nauding jääks. Pesta kala ei tohi, kuivatage ainult paberiga, nii jääb hõrk maitse alles,” õpetab Arvi Pitelkov. “Raputage kala kergelt üle peenemat sorti meresoolaga. Soola tohib nende kalade puhul väga ettevaatlikult panna, muidu võite kalamaitse korstnasse kirjutada! Oleme maitseks kokku seganud sidrunipipra koos purustatud kadamarjadega. Segu raputatakse kalale mõõdukalt.

Kala asetage õlitatud peenele küpsetusrestile või fooliumile, nahk allapoole. Küpsetage grillil. Kui asetate sütele fooliumi peale märga lepapuulaastu, siis saate hea suitsuse maitse. BBQ-ahjus küpseb kala 15–20 minutit 100–120 kraadi juures. Jälgige, et kala kuivaks ei muutu. Sulatage 2 sl taluvõid, lisage sinna 1 sl mett ja hakkige juurde värsket tilli ja sidrunit. Selle seguga pintseldage kala 5 minutit enne ahjust võtmist üle.”

Ribi

Kasutage kulinaarset ribilehte. Lõigake ära üleliigsed väikesed lihatükid, mis võivad küpsetamise käigus kõrbeda. Üritage kontide poolelt eemaldada ka lihakelme, nii pääseb maitse paremini lihasse. Määrige liha üleni toiduõliga ja raputage üle soola ja pipraga.

Küpsetamise ajaks valmistage moppkaste. Kasutage selleks näiteks keldrisse seisma jäänud marjatarretist või moosi. Lisage neile toiduõli või võid, erinevaid maitsevürtse ja pipraid. Näiteks hakkige 2 mugulsibulat, pakk kuivatatud ploome ja värsket sidrunit. Purustage segu saumikseriga püreeks. Sulatage pool pakki võid ja segage segu kokku. Lisage juurde pisut tomatipastat või magushapukat moosi. Kastmele teravuse andmiseks võib juurde panna ka tšilli- või Cayenne’i pipart ja pisut soola.

BBQ-ahjus valmib ribi olenevalt suurusest kuni 3,5 tundi. Ahju temperatuur võiks olla esimesel tunnil kuni 150 kraadi. Seejärel peab temperatuur olema 100 kraadi ringis. Aeg-ajalt lisage koldesse märga lepapuulaastu. Võite lisada ka vaarikavarsi, mustsõstraoksi. Nii saate lihale omapärast suitsumaitset ja aroomi. Küpsetamise käigus jälgige, et liha ei muutu kuivaks. Aeg-ajalt tuleb liha üle pintseldada-moppida. Soovitatav on moppkaste hoida soojana, nii ei jahtu liha pintseldamise käigus ära,” õpetab Arvi.

Artikkel ilmus Targu talitas.