Õpperaja projekt läkski käima sellega, et kooli meeskond pöördus varem Keskkonnaameti keskkonnahariduse Tartu-Jõgeva spetsialisti Riin Juurmaa poole ning palus projekti koostamisel abi.
„Vaatasime koos ümbruse üle ning koostasime õppepunktid lähtuvalt loodusainete õppekavast,” kirjeldab Juurmaa. „Kuna sel ajal avanes just KIKi taotlusvoor ning meie idee sobis esitatud tingimustega, esitasime neile oma projektitaotluse.”

Ohtralt kirjandust ja videofilme

Projekti kaudu rajati kooli õue õppepunktid koos infotahvlite ja mõningase inventariga. Kogu teave, mis tahvlitele ja töölehtedele sai, on kooliõpetajate koostatud, infotahvlid kujundas ja paigaldas Viies Tee OÜ.

Õppepunktide juurde on mõeldud programm „Tule uudista, uuri ja vaatle.” See koosneb eri vanuseastmetele mõeldud töölehtedest ja korralikust varustusest – luubid, mõõdulindid, kompassid, binoklid ja muud vajaminevad abivahendid, mida saab raja läbimise ajaks seljakotti panna.
„Koolile soetati ka hulganisti kirjandust ja videoid, mis aitavad teha õpilastel iseseisvaid töid,” selgitab Juurmaa. Kooli territooriumile rajati kokku kaheksa õppepunkti riiklikus õppekavas olevate teemade põhjal: taimed, linnud, puud, ilm, ilmakaared, metsloomad, aastaaegade rütm ja jäätmed. Igas neis asub aktiivseks õueõppeks vajalik info ja varustus, näiteks ilmastiku õppepunktis asub väike ilmamajake, kus sees on termomeetrid, sademete mõõtmise anum, lumepaksuse mõõdupuu ja mullastiku termomeeter.

Tõukeks loodusõppepäevale

Tuijo Küütsi sõnul kasutatakse Kiigemetsa Koolis loodusõpperada ja õpetajate koostatud töölehti pidevalt õppekava kohaselt, lisaks on õpetajad korraldanud koos Siimusti Lasteaed-Algkooliga loodusõpetuse ühistunde.

„Terve kooliaasta toimub pidev ilmavaatlus, õpilased käivad iga päev mõõtmas õhutemperatuuri ja sademete hulka. Koolimaja fuajees asub ilmavaatlustabel, kuhu märgitakse üles vaatlustulemused. Lisaks jäädvustatakse tahvelarvutiga vahvaid pilte jooksva kuu ilmast,” toob Küüts näiteid õpperaja kasutuse ja populaarsuse kohta.

Lisaks jutustab ta, et 2016. aasta 26. aprillil toimus maakonna põhikooli lihtsustatud riikliku õppekava tasemel õppivatele õpilastele „Loodusõppe päev”, kus Kiigemetsa Kooli õpetajate juhendamisel läbiti loodusraja punktid. Täideti töölehti, lauldi, tantsiti ja sorditi prügi. Lõpuks meisterdas iga õpilane looduslikust materjalist kuumaaluse.

Projekti elluviija: Kiigemetsa Kool
KIKi toetus: 21 067 eurot keskkonnaprogrammist

Jaga
Kommentaarid