Tee põllule algas korra ja kombe kohaselt - ees sõitis punane loosung, sabas mitmeid märkimisväärseid masinaid ja alles siis liitusid kolonniga need kõige tähtsamad - kolm tegijat kombani ning lisaks eelmisel aastal tehasest tulnud New Holland.

Odrapõllu nurga organiseeritud uudsevilja koristamiseks eraldas kombainidele OÜ Paistevälja, mille juhatuse liige Meelis Mändla arvas, et kuigi palju paha põlluga juhtuda ei saa.

"Eks nad ikka midagi koristavad ka," sõnas ta ja õige see oli - üksteise järel asusid vanakesed vapralt põllule. Enim uudistajaid oli Vello Virksi juhitud SK-4 ümber.

Küll oli neid mehi, kes väikse poisina seal isa kõrval esimest korda tulevast ametit proovisid, küll teisi, kel veel selgelt meeles, kuidas töö seitsmekümnendate algul kolhoosis käis. Juttu tuli ka SK-4 eelkäijast SK-3-st, samuti viiekümnendate aastate viljalõikusest.

Kunagine majandijuht Arvi Kallakmaa ootas kombainide põllule minekut huviga. "Kõige olulisem küsimus on see, kui palju vilja masin endast põllule maha jätab," selgitas ta.

Selle jaoks oli põllul ka mõõteriist olemas: puidust kolmnurk.

Ühepäevakolhoosi naisesimees Ülle Hermann rääkis, et just selliste kolmnurkadega käisid agronoomid vanasti kombainerite tööd kontrollimas ning sellest, kui palju teri põllule asetatud kolmnurgast leiti, sõltunud kombaineri palk.

Parimaks viljalõikjaks sai kolmnurga-vaatluse kohaselt seekord SK-4, mille jõudlus oli küll märksa väiksem, kui Nival ja Jenisseil. New Hollandit teistega võrdlema ei hakatud, sest see olnuks nasiesimehe meelest liialt ebavõrdne võistlus.

"Eks masin ole vana ja hõre," lausus Vello Virks, kelle aeg enamaltjaolt kulus seisakutele ja masinast umbrohu välja kiskumisele.

Järva-Jaani vanaautode varjupaiga eestvedaja Tuve Kärneri sõnul toodi kombainid välja, kui killuke ajalugu.

"Paljud nooremad inimesed pole kunagi näinud sellist töötegemist, aga samas on need masinad ju osa meie mitte väga kaugest minevikust," sõnas Kärner, kes ka ise aastate eest oma sõnul kaks ja pool hooaega kombaineri leiba sõi.

Järva-Jaani vanatehnika varjupaigas oli laupäevase seisuga 292 masinat, mis on huviliste poolt kokku kogutud ja hoiuplatsile toodud.

Tehnikakogu täieneb pidevalt ning selgi korral võis põlluservas kuulda mehi rääkimas, et kuskil lähedal seisab kombain nimega Golos, mille samuti võiks varjupaika hoiule vedada.

Olemasolevate masinatega läks töö küll ka kenasti ning etteantud lapp koristati ausalt ära. Lugu lõppes nagu ühised viljavõtud kolhoosipõllul ikka - agronoom tõi villisega töölistele põllule suppi.