Kõrgõzstani start-up-kogukond

Garage48 Bishkek 2015 arendusnädalavahetuse planeerimine sai alguse juba aasta enne ürituse toimumist. Noor ja aktiivne USA-st pärit naisterahvas Emily Youatt ja kohalik ärimees Aziz Soltobaevi juhivad Bishkekis KG Labsi nimelist organisatsiooni, mis pakub kohalikele noortele võimalust lüüa kaasa Kõrgõsztani start-up-maastiku välja arendamises. Nende kahe entusiasm ja pühendumus viisidki aastaga toetuseni Eesti Välisministeeriumilt, et sõidutada kuus Eesti start-up-valdkonna eksperti ja mentorit arendusnädalavahetusele Kõrgõzstani.

Kõrgõzstanis on noored sarnaselt paljude teiste alles arenevate riikidega oma mõttemaailmas üsna oma riigi kesksed. IT-maailmas tähendab see, et väga palju näeb ideid, mis on juba ammu Euroopas ja mujal lääneriikides ära tehtud. Kõrgõzstani võib võrrelda ka Ida-Euroopaga, kus tehnoloogilised teadmised ja väljaõpe on kõrged, ent oskused oma tooteid ja teenuseid disainida, turundada ning müüa on vähesed või puudulikud. Lihtsamaks ei tee olukorda tõsiasi, et välisturgudena nähakse seal vaid Kasahstani, Venemaad ja naaberriiki Hiinat. Alles hiljaaegu on hakatud rohkem vaatama Türgi suunas, milles nähakse ust Euroopasse ja mille abil loodetakse avardada võimalusi ka välisinvestorite leidmiseks.

Jüri Kaljundi, Garage48 kaasasutaja ja Kõrgõzstanis viibinud ekspert lisab: “Kõrgõzstanil puuduvad üksikud head rahvusvahelised näited edukatest start-up’idest ning eks ka sel ole oma mõju. Eestis näiteks tõi Skype’i edu kaasa start-up-kogukonna kasvu ja kiire arengu alguse. Eestil on hea oma kogemusi jagada eriti just kunagise Nõukogude Liidu aladel, sest teataval määral tuleme nende taasiseseisvunud riikidega sarnasest taustaruumist.”

Garage48 Bishkek 2015 hackathon oli esimene ingliskeelne rahvusvaheliste mentoritega üritus Kõrgõzstanis. Seejärel käisid parimad meeskonnad tutvumas Eesti start-up-kogukonnaga Garage48 HUBis, osalesid SLUSHi konverentsil Helsingis ning võistlesid edukalt start-up-võistlustel Istanbulis. Need on vähesed esimesed sammud, kuid juba näeb kohaliku tehnoloogilise valdkonna elavnemist ning motiveeritud noori, kes on võtnud sihiks luua jätkusuutlikult toimiv start-up-kogukond. Lisaks plaanitakse sügisel avada esimene hub ehk noorte IT-huviliste koostöötamise koht Kõrgõzstani pealinnas Bishkekis.

Garage48 Sihtasutus sündis 2010. aasta aprillis kuue Eesti iduettevõtja algatusest luua platvorm uutele ideedele, kus oleks rohkem tegutsemist ja vähem rääkimist. Sellest ajast alates on organiseeritud üle 60 ürituse ja laienetud edukalt üle Eesti piiride. Garage48 hackathon’id on nüüdseks toimunud neljal mandril, kokku on arendatud peaaegu 1000 töötavat prototüüpi, mis lahendavad tehnoloogia abiga mitmeid olulisi probleeme. 48-tunnine üritus on inspireerinud ettevõtlikkust edendama inimesi peaaegu kõikidest rahvustest.

Garage48 tegevusi Kõrgõzstanis toetab Välisministeerium.

Jaga
Kommentaarid