Üks paljudest legendidest pajatab, et oli kord vaesel mehel kolm tütart. Tal polnud neile kaasavara anda, mistõttu nad ei saanud mehele, ja isa otsustas tütred lõbumajja saata. Nikolaus, kes asjast kuulis, viskas kolmel ööl aknast sisse kolm kullakotti ja päästis tüdrukud.

Legendi variandis, mis lastele mõeldud, pole lõbumajast piuksugi ning kottide asemel on kolm kuldmünti, mis tüdrukute ahju ääres kuivavate sukkade sisse poetati. Siit ka jõulusukkade-sokkide komme.

Pärast reformatsiooni kadus Püha Nikolause austamine kõigist Euroopa maadest, v.a Holland, kus püsis legend Sinterklaasist. Hollandi kolonistid viisid XVII saj traditsiooni endaga New Amsterdami (praegune New York). Seal muutus Sinterklaas ingliskeelseks Santa Clausiks ja hakkas eriti XX sajandil üle ilma levima.

- Hollandis tuleb 6. detsembril (nigulapäeval) valge hobuse seljas punase mantli ja piiskopimütsiga Sinterklaas ja jätab kingitused maja ette. Jõululaupäeva öösi lendab põhjapõtradega kohale Kerstman (‘jõulumees'), kes kingid kuuse alla poetab.

- Saksamaal käib peale Weihnachtsmanni (‘jõulumehe') kinke toomas ka Christkind (‘jeesuslaps'). 6. detsembril käib majas ka Knecht Ruprecht (‘sulane Ruprecht'), kes pahadele vitsakimbu, headele aga kinke toob.

- Hispaanias toovad kinke Los Reyes Magos (‘kolm hommikumaa tarka või ka kolm kuningat'). 5. jaanuari õhtul pan-nakse kingad jõulupuu alla ning kolmekuningapäeva hommikul võetakse kingitused neist välja. Jõuluvana Papa Noel käib peredes 25. detsembril.

- Rootsi jõuluvana Jultomten (‘jõulupäkapikk') lohistab jõululaupäeval suurt kotti läbi sügava lume ja toob kingid salaja.

- Itaalia jõuluvana on Babbo Natale. Luua seljas sõidab kolmekuningapäeval ringi ka jõulumoor Befana, kes kingid sokkidesse toimetab. Pahad lapsed saavad soki sisse aga söetüki. Pererahvas jätab talle taldrikuga spargelkapsast ja jupi vorsti ning klaasi veini.

- Kreeklaste Aghios Vassilis (‘Püha Basileios') paneb kingid jõulupuu alla 31. detsembril ja pakid tehakse lahti uusaastahommikul.

- Ehkki Soome joulupukki näeb välja täitsa jõuluvana moodi, on ta hoopis meie jõulusoku nimekaim. Soome rootslastel on siiski jõulutaat - julgubben.

- Poolas toob jõululaupäeval kinke Gwiazdor (s.t Tähemees - Põhjatähe järgi). Jõuluroogi ei puutu lauas keegi enne, kui taevas on süttinud esimene täht. 6. detsembril käib külas Święty Mikołaj (Püha Nikolaus), kes jätab kingid laste (NB! puhastesse) kingadesse.

- Walesis on jõuluvana nimi Sion Corn (‘Korstna-Jaan'), kuna ta toob kinke korstna kaudu.

Eesti Jõuluvana

Armeenia Gaghant Baba

Austria Christkind

Brasiilia Papai Noel

Bulgaaria Diado Koleda

Esperanto Avo Frosto

Havai Kanakaloka

Hiina Shengdan Laoren

Hispaania Los Reyes Magos

Hollandi Kerstman

Horvaadi Božić Bata

Iiri Santy

Inglismaa Father Christmas

Islandi Jolasveinn

Itaalia Babbo Natale

Jaapani Santa Kuroshu

Kreeka Agios Vassilis

Kõmri Sion Corn

Ladina Sanctus Nicolaus

Leedu Kalėdų Senis

Läti Ziemassvētku vecītis

Norra Julenissen

Poola Gwiazdor

Portugali Pai Natal

Prantsuse Père Noël

Rootsi Jultomten

Rumeenia Moş Crăciun

Saksa Weihnachtsmann

Soome Joulupukki

Taani Julemanden

Tšehhi Svatý Mikuláš

Tšiili Viejo Pascuero

Türgi Noel Baba

Ukraina Did Moroz

Ungari Mikulás

USA Santa Claus

Vene Ded Moroz

    Esmalt ilmunud "Tunas & tänas" 22. XII 2005