“Meil oli väga halb koristusaeg – vihma sadas pidevalt, ja kuigi mehed panid kombainidele lindid alla, jäid masinad ikka sisse,” ütleb Kristīne Spudas, üks Läti viljelusvõistluse eestvedajaid ja sealse põllumajandusajakirja Saimnieks peatoimetaja.

Seetõttu ei saanud naabrid ka rekordsaake. Parim rapsisaak oli 4,8 tonni hektarilt (meil 4,6) ning parim nisusaak 7,3 tonni hektarilt (meil 6,8).

Lätis võistlus teist korda

Eestis oli viljelusvõistlus parima teraviljakasvataja väljaselgitamiseks tänavu kuuendat, Lätis teist korda. Neil kannab see nime Zelta Lauks ehk kuldne põld. Võistluse korraldajad on Läti Baltic Agro ja ajakiri Saimnieks. Lisaks aitavad kaasa teadusasutused, taimekaitsevahendite ning tehnikamüügi firmad.

Omavahel võtsid seal tänavu mõõtu talinisu ja talirapsi kasvatajad ning anti välja kaks peaauhinda – kuldse rapsipõllu ja kuldse nisupõllu eest.

Kuna Läti viljelusvõistlus hõlmab peamiselt talivilju, mida lõuna pool kasvatatakse üldse rohkem, peavad sealsed viljakasvatajad juba märtsis teada andma, millise põlluga kevadel võistlema asuvad. Tänavu jäi neid sõelale kaheksa.

Komisjon, kuhu kuulub teadlasi, korraldajate esindajaid ning praktikuid, vaatab võistluspõllud üks-kaks korda üle.

“Alustame mullast,” selgitab hindamispõhimõtteid komisjoni esimees, OÜ Saimnieks konsultant Agita Pāvule. “Ringsõidul kontrollime väetamist ja väetusplaane, mullaharimise tehnoloogiat ja korrektsust ning taimekaitsevõtete sobivust ja õigeaegsust.”

Pärast viljakoristust kogutakse kasvatajate käest andmed saakide kohta, võetakse proovid ja selgitatakse laboris võistluspõldude vilja kvaliteet – proteiinisisaldus, langemisarv, küpsetusomadused; rapsil õli väljatulek. Kõige lõpuks arvutatakse välja tulukus.

Läti viljelusvõistluse pidulikul lõpuseminaril Tukumsi lähedal kaunis Jaunmoki mõisas anti autasud nii suurima saagi, parima kvaliteedi kui kõrgeima tulukuse eest.

Lisaks oli hulgaliselt eripreemiaid: ratsionaalse lägakasutuse, uue tehnoloogia juurutamise, elutöö jne eest.

Parima talinisu saagi, 7,3 tonni hektarilt, sai OÜ Ceraukste Agro Zemgale piirkonnast. Parima talirapsi saagi, 4,8 tonni hektarilt, koristas perekond Zonenbergs Jaunkalni farmist Kuldiga lähistelt. See on perefarm, kus pererahvas teeb ise kõik vajalikud tööd, hooajal võetakse lisatöölisi. Peres kasvab kolm last ning 12aastane poeg teeb juba kõiki traktoritöid, millest jõud üle käib.

Hea rapsisaagi alus on talu agronoomiharidusega peremehe Gatis Zonenbergsi sõnul mullastik. Mullu võtsid nad rendile uue põllu, mis oli seisnud söötis.

‘Excalibur’ oli hea ka Lätis

“Sinna külvasin talirapsi ‘Excalibur’ eelmise aasta 10. augustil,” meenutab Gatis. Kevadel väetas ta põldu NPKga, hiljem andis veel korra ammooniumsulfaati. Põldu pritsis nii umbrohu, haiguste kui mardika vastu.

“Kindlasti tuleb põldu pritsida haiguste vastu ning mardika vastu koguni kaks korda,” on mees veendunud. “Kuna rapsi kokkuostuhind on hea, ei tee taimekaitse liiga suurt kulu, kuid annab saagile juurde.”

Jaunkalni kuulus ka vanasti Gatis Zonenbergsi suguvõsale.

“1992 kirjutas isa talu minu nimele, alustasin kahe hektariga,” räägib peremees Gatis Zonenbers. Nüüd on ettevõttel 600 ha põldu, millel kasvatatakse talirapsi, -nisu ja -otra. Firmas peetakse ka 400 siga aastas.


Kus ja kuidas?

- Sai alguse Soomes 1996. aastal. Eestvedajaks olid põllumajandusajakiri Käytännön Maamies ja Kemira Agro, nüüdne Yara Soome.

- Eesmärk on uute viljelusvõtete propageerimine, kogemuste vahetamine ning selle kaudu saagikuse tõstmine ja tulukuse suurendamine, parimate taimekasvatajate väljaselgitamine ja tunnustamine.

- Eestis peetakse alates 2005. aastast, Lätis sai alguse aastal 2009.

- Selgitatakse välja iga võistleva kultuuri suurima saagi kasvataja.

- Võistlust korraldavad iga riigi teraviljafirmad, tehnikafirmad ja põllumajandusajakirjad.

- Parimaid autasustatakse lõpuseminaril, mis Lätis toimus 28. oktoobril ja Eestis tuleb 18. novembril.

- Eestis on osalenud 47 ettevõtet ja 107 põldu.

- Korduvalt on võitnud Madis Avi, Madis Ajaots, Avo Samarüütel, Venda Vihman, Erki Oidermaa, Kaido Kirst.