Külmik

- Vali külmikule ruumis sobiv koht. Küttekeha läheduses kulutab külmik oluliselt rohkem energiat. Külmikut ei tohi paigutada elektripliidi kõrvale, sest ka pliidi külgedelt kiirgub palju soojust. Külmiku enda isolatsioon ei ole selliseks kiirguseks piisav ning termostaat hakkab külmikut madala temperatuuri säilitamiseks pidevalt sisse lülitama. Kui ruumi puudusel ei saa külmikut mujale paigutada kui pliidi kõrvale, siis asetage nende vahele täiendav isoleeriv plaat. Näiteks kui õhutemperatuur on 20°C,  tarvitab külmik 6% vähem elektrienergiat kui 21°C juures.

- Ava külmiku ust nii harva kui võimalik ning hoia seda avatuna võimalikult lühikest aega! Toaõhu sissetungimisega moodustub külmikus kondensatsioonivesi, mis jäätub. Jäätumine ei lisa külmakraade, küll aga nõuab aeg-ajalt külmiku sulatamist. See aga kulutab lisaenergiat, sest iga kord pärast sulatamist peab külmik hulk aega enne õige temperatuuri saavutamist töötama.

- Paiguta asjad külmikus kindla korra järgi - leiad need kiiremini üles.

- NB!  Ära pane kunagi külmikusse kuumi asju - lase neil enne toas või õues maha jahtuda!

- Sulata külmutatud toiduained külmikus.

- Puhasta/sulata külmikut regulaarselt - mida rohkem külmik jäätub, seda enam kulub elektrit. Jää ja niiskuse tekkimise vähendamiseks tuleks suure niiskusesisaldusega toiduained kinni katta.

- Paigalda külmik pisut tahapoole kaldu, et selle uks ka lahti unustamise korral ise vaikselt kinni vajuks.

- Puhasta regulaarselt külmiku tagumist radiaatorit tolmust. Paks tolmukiht on hea soojuse isolaator ning takistab seadme tõhusat tööd. Halvimal juhul võib radiaatorile kogunev tolm süttida.

- Käsitsi sulatatavad külmikud kasutavad vähem elektrit kui automaatse sulatustsükliga mudelid.

    Juhtivad kodumasinatootjad on külmikute energiakulu vähendamiseks paigutanud nii seintesse kui ka ustesse vaakumpaneelid, mida omakorda isoleerib tahke vaht. Selline isolatsioon vähendab elektrikulu umbes 15% võrra.

    Elektripliit

    - Hoia pliidi keeduplaadid, praeahi ja keedunõud puhtana, et nende külge kogunenud mustus ei takistaks soojusülekannet.

    - Kuna plaadi üleskuumutamiseks kulub suur hulk energiat, siis kasuta ühte plaati järjestikku mitme toidu valmistamiseks.

    - NB!  Sule keedunõud alati kaanega, sest see vähendab energiakadu kuni 4 korda ja kiirendab toidu valmimisaega viiendiku võrra.

    - Kasuta paksu ja sileda põhjaga metallnõusid; väldi pliidil keraamilisi nõusid nende halva soojusjuhtivuse pärast. Energiasäästlikud on vask- ja emaileeritud põhjaga potid.

    - Niipea, kui toit hakkab keema, vähenda ta keeduplaadi võimsust, sest liigne temperatuur ei kiirenda toidu valmimist - vee temperatuur ei tõuse üle 100 kraadi, tekib üksnes asjatult auru ja läheb raisku elektrit.

    - Ära lülita keeduplaate sisse enne, kui neile on paigutatud toidunõud, sest plaatide kuumenemine ei võta kuigi palju aega ning siis ei kulu asjatult energiat toa soojendamisele.

    - Mida paremini katab keedunõu pliidiraua pinna, seda vähem soojust läheb kaotsi. Osa kaasaegsetest pliitidest (keraamilised) suudavad automaatselt kuumutada vaid keedunõu suurust pinnaosa.

    - Pikka kuumutusaega nõudvaid toite (näiteks köögiviljad) valmista hermeetiliselt suletavates kiirkeetjates. Valmistusaeg ja ka elektrikulu väheneb ligikaudu veerandi võrra.

    - Lülita pliit välja paar minutit enne toidu lõplikku valmimist - see on veel piisavalt kuum, et toit lõpuni keeta/küpsetada.

    - Kasuta praeahju järjestikku mitme toidu valmistamiseks.

    - Toiduvalmistuse ajal ära ava asjatult praeahjuust.

    - Kui võimalik, ära kasuta praeahju väikeste asjade, näiteks juustusaiade valmistamiseks - kasuta spetsiaalset võileivagrilli, sest väikesed kodumasinad kulutavad väikestele asjadele märksa vähem energiat.

    - Mikrolaineahi on praeahjust palju säästlikum!

      Soomes läbiviidud uuringute kohaselt kuumeneb vesi keraamilisel pliidil 1-3 minutit kiiremini kui samaväärsel malm-plaadiga pliidil, samuti kulutab keraamiline pliit sõltuvalt seadmest keskeltläbi 10-15% vähem energiat. Seega pere-kond, kes vahetab vana malmplaatidega elektripliidi moodsa keraamilise pliidi vastu, vähendab igakuist elektriarvet vähemalt 150 krooni võrra. Keraamiliste pliitide tavaline küttekeha soojeneb 13 sekundiga, highlight-küttekeha 4 sekundiga, halogeenküttekeha 1 sekundiga. Kasutades aga keraamilisel pliidil vähemalt 3 mm paksuse põhjaga potti, on võimalik ka saavutada kuni 35%-line energia kokkuhoid.

      Samuti on energiat säästev kõige uuem elektripliidi tüüp - induktsioontasapinnaga pliit, mis ei kuumene kui seal peal ei ole keeduanumat. Nimelt induktsiooniga pliitide puhul ei soojene pliidiplaat, vaid anum kuumeneb tänu plaadi ja anuma vahel tekkivale magnetväljale.

      Nõudepesumasin

      - NB!  Pese nõudepesumasinaga nõusid ainult siis kui masin on täis.

      - Nõude loputamiseks kasuta külma vett.

      - Kasuta nõudepesumasinaga pestes ökonoomset pesuprogrammi ja lase nõudel õhu käes kuivada.

      - Väiksemad asjad on mõistlik käsitsi pesta.

        Nõudepesumasinaga pestes saavad nõud märksa puhtamaks: pesu toimub kuni 70°C juures ning võrreldes käsipesuga jooksva vee all hoiab masin kokku kuni 70% vett ja kuni 25% nõudepesuvahendeid.

        Veekeetjad ja kohvimasinad

        - Kasuta alati nii vähe vett kui võimalik - kui tahad 1 tassi kohvi või teed, siis vala ka masinasse vett täpselt 1 tassitäis.

        - NB!  Eelista siledapõhjalisi veekeetjaid, sest spiraaliga veekeetjatesse ei tohi panna vähem vett kui on skaalal märgitud, seda on aga sageli rohkem kui vaja.

        - Puhasta seadmeid regulaarselt katlakivist.

        - Lülita kohvimasin kohe peale kasutamist välja ning kasuta kohvi soojana hoidmiseks termost - selles säilivad paremini ka joogi maitseomadused.

        - Kasuta kohvi/tee tegemiseks toasooja vett - mida soojem vesi algselt on, seda vähem kulub energiat selle keema ajamiseks.

          Mikser

          NB!  Mikseri ostmisel tuleb jälgida võimsuse ja pöörete arvu suhet. Kui 300 W võimsuse juures teeb mikser vaid 1 000 - 3 000 pööret minutis, siis on sellise seadme kasutegur suhteliselt madal ning tõenaoliselt on ka mehhanismide kvaliteet nõrk.  Väiksema võimsusega (160-200 W), kuid suurema pöörete arvuga (5 000-15 000 p/min ) seade on oluliselt kindlam ning säästlikum.

          Tuleb jälgida, kas seadmel on toodud katkematu töötamise kestvuse näitaja. Heaks tulemuseks on 5 minutit, sest kui mikser ühe minuti töötamise juures üle kuumeneb ning seiskub, siis ei pea ta tõenaoliselt ka kaua vastu. Kvaliteetsed mikserid on mitme-kiiruselised - osadel seadmetel vahetatakse kiiruseid käsitsi, veelgi paremad on anduritega kahes või isegi enamas režiimis juhitavad seadmed. 

          Artikkel Energiasäästu portaalist kokkuhoid.energia.ee