Uue õpperaja ehitus tähendas suurt hulka tööd, mis algas planeerimise ja mõõdistamisega. Seejärel järgnes koosluste kirjeldamine ning uutele infotahvlitele ja mobiilirakendusele tekstide koostamine. Edasi tuli teha viimaste tarvis fotod, ehitada väikevormid, uuendada rajamärke ning puhastada rada võsast ja lamapuidust. Neis töödes osalesid Saarva sõnul rõõmuga nii kooli õpetajad kui ka õpilased.

„Mobiilirakenduse ja infotahvlid tellisime pädevalt firmalt,” kinnitab Saarva, kui uurida, millises mahus metsanduskool õpperaja uuendamisega oma jõududega toime tuli.

Arumetsast soometsa Valminud 5,2 km pikkune rada läbib mitu metsa kasvukohatüüpi (näiteks jänesekapsa-mustika, sinilille, naadi, angervaksa, lodu ja mustika-kõdusoo) ning on metsandushariduse andmisel mõistagi ülisuure väärtusega.

„Õpperada on vaja metsanduseriala õppijatele ainetundideks — metsatüpoloogia, puuliikide ja metsakasvatuse õpetamiseks. Retkejuhid saavad rajal liikudes õppida taimekooslusi ja määrata liike. Maastikuehitajad saavad omakorda õppida looduslikke liike, aga ka vaadelda rajal esinevaid väikevorme, jälgida nende amortiseerumist ajas ning neid vajadusel uuendada.

Kõik rajal liikujad saavad proovida nutirakendusi,” annab Saarva ülevaate, kui paluda hinnangut õpperaja kasutamise kohta. Õppeperioodi ehk poole aasta jooksul kasutab rada tema kinnitusel umbes sada Luua Metsanduskooli õpilast.

Rajal saavad õpilased vaadelda metsakasvatuslikke võtteid — uuendus- ja harvendusraielanki (samuti lanki, kus on tehtud kaskede laasimist), männi- ja kuusekultuuride rajamist ning muud vajalikku, mille tundmine käib elementaarse metsandushariduse juurde. Lisaks puudele pakub säärane õpperada materjali rohttaimede, puhmade, aga ka puid ja põõsaid kahjustavate seente, mitmesuguste võõr- ja kaitsealuste liikide kohta.

„Raja lõpp läheb läbi Luua arboreetumi, mis on väga põnev inimesele, keda huvitavad mujalt maailmast pärit puud-põõsad ning nende vormid ja kultivarid,” võtab õpetaja õpperaja kasulikkuse kokku.

Evelin Saarva kinnitab, et Luua Metsanduskoolil on kindlasti plaanis KIKi toetusel projekte ellu viia ka edaspidi, taotlemine ei ole keeruline. Ta soovitab samamoodi toimida teistelgi õppeasutustel üle Eesti.

Projekti elluviija: Luua Metsanduskool
KIKi toetus: 14 374 eurot keskkonnaprogrammist

Jaga
Kommentaarid