Mis siis võiks veel olla nagu linn, aga hoopis teistmoodi? Õige! Maa!

Maa, täpsemalt öeldes Eesti maa on kummalisel kombel ikka veel alles. Linlaste peades vähemalt. Aga mis muu on siis tegelikkus, kui mõtte peegeldus esemelisel kujul!

Ega seda “esemelist kuju” üle vaatama pole ju vaja minna. Jääd oma madala põhjaga autoga külateele kinni või jätab joodik su kuuehõlmast haarates sinna tavotijäljed.

Tavott, muide, on mehel sõrmede küljes veel nõukogude ajast ning kannab omal moel edasi okupatsiooniaja määritud palet ja ühtlasi ka maapõlvkondade järjepidevust.

Kumb süüdi on − kas see, kes maad ennast, seda niiske mulla lõhna piisavalt ei armastanud ning ära linna läks? Või see, kellel ei jätkunud küllalt stardikiirendust ning kes raketiga Kuule lendamise asemel nüüd jalgrattaga poe vahet sõtkub?

Vastust pole. Või kui on, siis kümneid, sadu, isegi tuhandeid pilte, millest siiski kumab läbi mitu kindlat üldistust.

-Maaelu elab keegi teine. Vanaema näiteks.

-Vanaema oleks muidu juba ammu igavusse surnud, aga tal on õnneks alles noorusmälestused, mida ta mõtteis soojendab – nagu eilset suppi.

-Seks on külades ja alevites algeline, nagu oleks kogu maailma muutnud pattulangemine juhtunud alles eile.

-Parimad ajad maal on möödas. Olid juba Tammsaare ajal.

Muidugi pole elu kirjandus ega kirjandus ammugi elu ise. Seepärast võtke “Mullast oled sa võetud” kätte, lugege ja võrrelge.

Kui vihastute, tulge ning nõudke linnas õigust. Või veel parem, saatke linnakirjanikule lugemiseks oma pildikesi paikadest, kus te pole kunagi käinud.

Mõlemad, nii raamatuks saanud maajutud kui maal kõlakaina liikuvad linnajutud, on õnneks suures osas valed ja petlikud. Ilusaid maaelulugusid, raamatuväärilisi, leiab siitsamast Maalehestki!

Ilusat valet on muidugi mõnus lugeda. Kas või seda, kuidas siga tuli noore naise juurde ja…

Hullem on see, kui pead lugema seda valet, mida autor tõena võtab. Mõni selline on kahjuks sattunud ka valitud maajuttude sekka.


Lugemismulje:

“Mullast oled sa võetud”

- Maajuttude kogumik (Maimu Berg, Toomas Verrev, Triinu Meres, Armin Kõomägi, Piret Bristol, Peeter Sauter, Kati Saara Vatmann, Jüri Pino, Kätlin Kaldmaa, Jan Kaus, Tiina Laanem, Krister Kivi, Urmas Vadi, Maarja Kangro, Juku-Kalle Raid, Fagira D. Morti, Ervin Õunapuu).

- 223 lk.
- Pegasus 2013.