Nii mõnedki väiksemad turismitalud on end talveks targu küll kinni pannud, sest maja üleskütmine ei tasu end hetkel ära, küll aga oodatakse sooja aja saabudes ärielule uut hoogu.

Järvamaa ja Jõgevamaa piiril turismitalu pidav Jaan Krempel ütles, et praegu ühtegi broneeringut veel pole, kuid sellel ajal ongi asjad tavaliselt nii ja muretseda ei tasu.

Rapla maavalitsuse arenguspetsialist Tiiu Susi teadis Raplamaa majutajatest rääkida, et praegu on klientidel hea aeg küsida allahindlusi ja soodustusi, enamasti saavad pooled sobivale kokkuleppele.

Raplamaal Toosikannu puhkekeskusest Leo Kass märkis, et nende koha teeb eriliseks Eesti parim hirveliste trofeekogu, mille on kogunud omanik, kuid lubas, et kaubelda saab nendegi juures ja puhkust keegi ära jätma ei pea.

Valge lumi on selge kuld Otepääle - sealse kandi tutvustajad rääkisid, et majutuses probleeme ei ole ning kevade alguseni on kohad broneeritud. Talvel on Otepää atraktiivne kant ning majutuse pakkujaid pole ka nii palju, et tekiks raskusi.

Taagepera lossil möödub aga märts pulmade tähe all. „Vähemaks on jäänud majutusega üritusi," tunnistas Kerli Pauskar. Pigem peetakse pidu ära ning lahkutakse." See on omakorda mõju avaldanud ka hindadele ning kui mullu maksis suvel täismaja üürimine 60 000 krooni, siis nüüd saab seda teha 19 000 krooni eest. Pauskari sõnul tuleb ajaga kaasa minna ning leida uusi võimalusi klientide võitmiseks.

EAS Otepää Turismiinfokeskusest Lea Ilp ütles, et tagasilööke on näha nädala sees, mil on vähem majutusi turismitaludes.

Valgamaa korraldab messil heategevuslikku loteriid, mille tulud lähevad sealse paljulapselise pere Toomsalude toetuseks.

Messil ringi liikudes saab proovida ka põnevaid kohalikke toite. Nii võis mekkida kuuseokkajahuga kaetud meekomme, sõira, Värska veega tehtud soolakurke ja setu sõira. Müügil olid huvitavamatest mahetoodetest Taarapõllu talu marjakrõpsud. Osta saab jõhvika-porgandi krõpsusid või õuna või aedvaarika omi.

Kaja Kesküla Alt-Lauri talust müüs kohapeal teiste toodangut ning rääkis, et mahetoodete järgi on nõudlus aina suurenenud ning nüüd püüavad talunikud nende täitmisele järgi jõuda. Nende talu korraldab ka Tartu ökoringi, kus siis teistest mahetaludest koondatakse tooted kokku ning viiakse ostjale otse uksele asjad ära.

Lääne-Virumaalt oli esindajana kohal isiklikult maadleja Georg Lurich, kes manitses noormehi sporti tegema, hoiduma rasvasest lihast, tubakast ja alkoholist. Küll siis tuleb rammu ja mõistuski on omal kohal.

Jõuab veel!

Turismimess Tourest 2009 on Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses avatud pühapäevani, 15. veebruarini. Aasta tähtsamal turismiüritusel TOUREST 2009 on kokku väljas 343 erinevat eksponenti, neist 250 suuremat ja väiksemat turismiettevõtjat Eestist ning 93 külalist 25 eri välisriigist. Traditsiooniliselt on eraldi messihall pühendatud ainult Eesti-siseste reisi- ja puhkevõimaluste tutvustamisele.

Kolm päeva kestvale turismimessile oodatakse üle 20 000 külastaja.

Messi jooksul saab lisaks reisisihtkohtadega tutvumisele osa võtta erinevatest oksjonitest, mängudest, loosimistest ja meelelahutusprogrammist. Näiteks esineb laupäeval, 14.02 algusega kell 13.30 messi peahallis eksootiline Indoneesia tantsuansambel ja pühapäeval, 15.02 kell 11.30 saab pealava suurelt ekraanilt koos vaadata videosalvestust 38. Tartu Maratoni stardist Otepääl ning finiši otseülekannet Elvast.

TOUREST 2009 toimub kolmes hallis (Peahall, "Puhka Eestis" hall ja Lastehall). Peahallis on võimalus tutvuda reisimisvõimalustega üle maailma ja teiste turismiteenustega Eestis ja mujal. Messi eripakkumistega on kohal kõik suuremad eesti reisikorraldajad, paljud lennu-, laeva- ja bussifirmad, hotellid, restoranid, muuseumid, erinevad kultuuriasutused, spaad, aktiivse puhkuse ning maa- ja loodusturismi korraldajad. "Puhka Eestis" hallis, mille tegevusi koordineerib EAS Turismiarenduskeskus koostöös maakondadega, saab messikülastaja tutvuda turismiuudistega kõigist Eesti maakondadest ning valida välja parimad pakkumised puhkuseks ja vaba aja veetmiseks Eestis.

Lastele on eraldi hallis avatud "Laste Maailm", kuhu vanemad võivad oma lapsed jätta muret tundmata professionaalide hoole alla, kes sisustavad nende aega erinevate lõbusate tegevustega.

Traditsioonilises Välisministeeriumi konsulaarinfotunnis räägivad välisminister Urmas Paet, välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Aino Lepik von Wirén ning konsulaarosakonna peadirektor Lauri Bambus konsulaarteenistuse tegevustest, 2008. aastal toimunud muutustest Schengeni viisaruumis ning konsulaarabi korraldamisest möödunud aastal asetleidnud kriiside ajal.

Valgevene seminaril tutvustavad Valgevene Peakonsulaat Tallinnas ja Valgevene ettevõtjad Valgevenet kui reisisihti.

"Rohelisema Turismi Foorum" tutvustab säästva ja keskkonnasõbraliku majandamise arengusuundi maailmas, Euroopas ja Eestis.