"Kõik, mis sünnib süüa, sobib ka nahale määrida. Kui asi süüa ei sünni, tasub enne selle nahalemäärimist hoolega järele mõelda," kõlab nutika kosmeetikakasutaja ellujäämisõpetus. Argitarkusi, mis ununema kipuvad, on mahekosmeetika uusteose kaante vahel teisigi.

"Raamat nägi ilmavalgust ökospaa Harmoonikum mahekosmeetika õpitubades osalenute soovil," selgitab Ene Lill. "Iluteemalisi raamatuid on saadaval küll palju, kuid lihtsat, pärimustarkuslikku ja teaduslikku ühendavat polnud ma kohanud. Sestap paningi enda aastatepikkuse kogemuse kirja. Osale inimestest võivad raamatus sisalduvad igapäevaeluks tarvilikud teadmised ammu tuttavad olla, teistele on aga tegemist avastamise või taasavastamisega."

"Mahekosmeetika. Pärimus ja teadus ehk Ürgse looduse seletamine moodsal moel" algab inimese kehakeskkonna tutvustamise ja eestlaste ning looduse suhte lahtirääkimisega. Edasi käsitletakse nii köögikapist, metsa alt või üridpeenrast pärit kosmeetikume ning jagatakse näpunäiteid, kuidas neid ise valmistada. Omaette peatükk on pühendatud Püha Hildegardi retseptidele.

Loodusliku välimusega ja sõrmede all mõnusana tunduv paber, kaunid fotod, humoorikad illustratsioonid ning asjalikud õpetussõnad selle kohta, kuidas üht või teist kosmeetikumi kokku segada, teevad raamatust väärt kaaslase igale loomuliku elulaadi viljelejale-ihalejale.

""I have a dream" ütles kord üks, see viimasena tuntuks saanud Luther.

Minul on unistus, et inimesed võtaksid lõpuks ometi aru pähe. Et loodusega õpitaks harmoonias elama, et inimesed paljuneksid niivõrd, kuivõrd jaksavad oma järglaste eest hoolitseda. Et teadusressurssi ei kulutataks tühjale-tähjale, vaid inimkonna ees seisvate üleilmsete probleemide lahendamisele. Et rahavood poleks ainuke väärtushinnagute skaala. Et lapsed võiksid olla õnnelikud. Et emad ei kahjustaks teadmatusest oma laste tervist. Et maailm oleks õnnelik paik kõigile. Mitte paradiis, sest eks kass peab ikka hiirt sööma ja lõvi kitsi, nii on see looduse poolt seatud," kirjutab autor raamatu lõppsõnas.


"Mahekosmeetika. Pärimus ja eadus ehk Ürgse looduse seletamine moodsal moel"
Autor: Ene Lill
Väljaandja: MTÜ Lillelapsed, 2013
Väljaandmist toetas PRIA Leader-meetme raames.
Raamatut saab osta Viimsi mõisa karjakastellis paiknevast elustiilikeskusest Harmoonikum.


Kehakreemi, mis sobib ka lastele

1 tl mesilasvaha
100 ml oliivõli (ca 10 ml võib asendada linaõliga)
1 tl saialille või kummelit tõmmiseks

Tõmmise valmistamine: vala ürtidele ca 150 ml vett. Lase tõmmata 30 minutit. Kurna ja kasuta kreemis 100 ml tõmmist.

Sulata vaha, lisa õli. Kuumuta, kuni segu on ühtlane. Siis nirista sisse 100 ml saialilletõmmist. Emulgeeri, vala valmis kreem purki ja aseta külmikusse.