Mälumängu traditsioon on siinkandis kauaaegne ja kõva. „Ma täpselt ei mäletagi, millal mälumängud algasid. No ikka aastakümneid tagasi," meenutab Krönström. „Esialgu mängisime Loksa kultuurimajas, sealne saal aga jäi peagi väikeseks, kolisime Kolgaküla rahvamajja üle."

Lavalt all asuvatele laudadele vaadates tundub, et võistlejate hulgas on ülekaal meeste poolel. Kuid naisigi on piisavalt, isegi paar sellist võistkonda, mille kõik liikmed õrnemast soost. Ka samu perekonnanimesid kostab võistkondade tutvustamisel korduvalt - mälumäng võlub terveid perekondi ja suguvõsasid. „Mina hakkasin mängima juba keskkoolis käies, siiani mängin. Ja viin mänge läbi. Sellest pisikust ei saa lahti," on Matti Krönström kindel. Mälumäng on Kuusalu-Loksa mail nii populaarne, et mänguõhtuks sõidavad pimedatel sügis- ja talveõhtutel linnast kohale ka need, kes muidu vaid suvekuudel siinkandis puhkust veedavad. Kolm võistkonda on saabunud koguni väljastpoolt Kuusalu valda - Neemelt, Kehrast ja Arukülast.

„Tundub natuke uskumatu, aga mängides tekib hasart," lausub peale mängu kaaslastele Noor Juminda liige Anu Eek-Mägi. Juminda on ainus küla, kes esindatud koguni kahe võistkonnaga. Esimese võistkonna edu nakatas ka uusi huvilis ja nii sündiski teine koosseis.

Meeskondade nimedes on esindatud peamiselt kaks tüüpi. Ühed märgivad kohta - küla või ühingut -, mida esindatakse, teised on fantaasiaküllasemad - Tige kala, Toreduse pärast, Kuu-uurijad, Mälupallurid, Eluõied.

Mängu ettevalmistamine ja küsimuste koostamine võtab aega päevi. „Eks mul on ikka mingi varu ees, aga ega ma ennast korrata ka ei saa. Siin saalis on täna näiteks vähemalt kolm inimest, kes on osalenud kõikidel minu poolt läbi viidud mälumängudel," annab Matti Krönström aimu, kui suur töö ühe mängu korraldamine on. „Tahan näiteks mingi kirjaniku või helilooja kohta küsimuse esitada, aga ma ju ei küsi otse, et kes on selle või teise teose autor. Nii oleks igav. Istun raamatukogus, uurin ja püüan selle inimese kohta rohkem teada saada. Küsimuse panen kokku vähem tuntud fakte kasutades ja nii, et oleks huvitav."

Seekord esitatakse võistlejatele 30 küsimust. Lihtne pole neist ükski. Seda näitavad ka tulemused. Esikoha viivad sel korral koju Kuusalu Keskkooli õpetajad, neile järgnevad Kolga Keskkooli tarkusejagajad. Mõlemad võistkonnad koguvad oma kontosse 60st võimalikust 50 ja enam punkti. Teised võistkonnad sellise skoorini ei küündi. Haritus maksab, mis muud.

Sarja järgmine mäng toimub novembris, uuel aastal jätkatakse jaanuaris ja veebruaris.



Seitse küsimust:

1. Küsitaval aastal teatas Hiina valitsus, et riigi elanike arv ületanud miljardi piiri, Eestit külastab I. Gandhi, B. Clark sai esimesena tehissüdame, soomlane K. Rosberg tuli esimese põhjamaalasena Vormel-1 maailmameistriks, sünnib kümnevõistleja A. Raja. Mis aasta?

2. Sel suvel avati Põltsamaal ühele Eesti botaanikule ja kultuuriajaloolasele E. Taniloo loodud pronksbareljeef. See mees juhtis Eesti Panga ekspertkomisjoni, kus otsustati lõplikult, kes uutele kroonidele pääseb ja millisel taustal. Kes?

3. Millised kaks keemilist elementi on saanud oma nime Lüüdia kuninga ja tema tütre nime järgi? Need elemendid avastasid XIX sajandi algusaastatel inglane C. Harchett ja rootslane A. G. Ekeberg. Elemendid on omadustel sarnased.

4. „Eesti loo" raamatute valik katab kõik Eesti ajalooperioodid. Milline M. Undi teos ilmub selles sarjas? See teos sai ilmumise aegu (1979) kultusteoseks. Tegu oli müüti loova tekstiga. Teose põhjal vändatud mängufilm on olnud ülimenukas kodumaal ja välismaistel filmifestivalidel. Teose nimi?

5. Kui Leedu müntidel on kujutatud riigi vapilooma hobust, siis Läti kahelatisel mündil hoopis teist kodulooma. Kas kitse, lehma, lammast või küülikut?

6. USA valis oma rahvuspuu 2005. aastal viis aastat kestnud rahvahääletuse teel 21 kandidaadi hulgast. Milline meilgi levinud puu sai valitud?

7. Šotimaal on käibel oma rahaühik nael, mis mujal Suurbritannias kasutusel ei ole. Kõikidel Šotimaa rahatähtedel on kujutatud ühte sellest rahvusest kirjanikku. Tegemist on ülipopulaarse kirjanikuga, tema romaanide järgi said nime raudteejaam (Waverley) ja jalgpallimeeskond (Midlothan). Kes?



Vastused:

1. 1982. 2. Jaan Eilart. 3. Tantaan ja nioobium. 4. „Sügisball". 5. Lehm. 6. Tamm. 7. Walter Scott.