Pärnumaal parima tulemuse saavutanud Toomas Kivimägi eelistas elektroonilisele mugavusele tulla valimispäeval oma häält andma valimisjaoskonda

Enamik Pärnumaalt Riigikogusse pürgijaid eelistasid valimisööd veeta pealinnas. Reformierakonna inimesed kogunesid valimispäeva õhtul Pärnus Kolhethi kohvikusse, IRL-i Pärnumaa esinumber Annely Akkermann võõrustas ilma suurema pidulikkuseta lähimaid toetajaid oma kodus ja samast erakonnast Riigikogusse pääsenud Andres Metsoja oli oma abilistega Tervise Paradiisis.

Nagu Mart Helme ilmekalt ütles, suleti laupäeva lõppemisega kõigi lubaduste kaubamaja. Nüüd on lubaduste taga seisvad jõud teada ja ees seisavad pingsad läbirääkimised võimalike valitsuse moodustajate vahel. Pärnumaalt läheb Riigikokku 6 inimest, neist 3 isikumandaadiga. Parima tulemuse tegi hiljuti Reformierakonnaga liitunud Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, kogudes 7 607 häält. EKRE peaministri kandidaat Mart Helme sai 6 717 häält. Koguselt kolmanda häältesaagi saavutas Keskerakonna liige Kadri Simson 5 732 häälega. IRL-i kandidaadi Andres Metsoja tulemus oli 2 206 häält. Sotsiaaldemokraat Indrek Saar sai 1 945 häält. Reformierakonnast jõudis 1 570 häälega uuesti Riigikokku ka Jüri Jaanson.

Annely Akkermann jäi 1 327 häälega Riigikogust välja. Ka Väino Lindele antud 1 207 häält ei võimalda enam Riigikogus jätkata. Akkermann ütles vahetult peale tulemuse selgumist, et jätkab tööd poliitikas Pärnu Linnavolikogu liikmena. Samuti on ta endiselt IREN-esimees IRL-i üleriigilises naiste ühenduses. Akkermann ei kahelnud selles, et enamik algselt loodetud hääli kaotas ta Mart Helmele, kes kandideeris Pärnumaalt ainsa peaministri kandidaadina.

Toomas Kivimägi ütles, et nii suur häältesaak kohustab teda kindlasti jätma linnapea ameti kellegile teisele ja läheb Riigikogusse. Ta rääkis, et ei ole mõelnud ministri kohale, aga kindlasti soovib väga tugevalt seista Pärnu linna ja maakonna huvide eest. Esimeste asjadena nimetas ta 2+2 sõiduradadega Via Baltica ehitust ja loomulikult ka Rail Balticu projekti edukat kulgemist.

Eelvalimisel osales Pärnumaal 11,1 % maakonna valijatest, täpsemalt 7289 inimest. Maakonnas olid tublimad eelvalijad Saarde vallas, Vändra alevis ja Sindi linnas.

Pärnumaalt käis valimistel 59,9 % kodanikku, mida on pisut rohkem kui 2011. aastal. Siis oli 57,5 %. Üldse oli Pärnumaal registreeritud 65 557 valijat. Kandidaatidest eelistasid valimispäeval oma sedeli kasti lasta näiteks Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja Sindi linnapea Marko Šorin. Seevastu Annely Akkermann tegi sama asja ära elektrooniliselt. Marko Šoriniga oli valima minnes kaasas tema noorem poeg Martti. Ta pidas oluliseks seda emotsionaalset elamust, mida annab valimispäeval valimisjaoskonda minek. Pojal tuleb veel oma valimisõiguse aega pisut oodata, aga isa peab väga tähtsaks juba varakult harjutada lapses kodaniku kohustuse täitmise vajadust.

Keskpäeval ja paar tundi hiljemgi oli Sindi seltsimajas suur sagimine ja mõne nimetähe juurde tekkis pikem järjekord. Harri Lusik tuli terve perega, ka pisike kutsu oli kaasas. Imetleti väga rahvarohket hääletamist, aga Lusik juhtis tähelepanu, et hääletati ilma valiku võimaluseta Nõukogude võimu ajal. Härra sõnul on nüüd kõigil kodanikel võimalus käija valimas, et teha erakondade ja isikute vahel enda nägemuses kõige parem valik.