Kõik masinad tegid kolm 24m laiusega töökäiku kummalgi päeval minimaalse vajaliku väetisekogusega (200 kg) kastis.

Demol näidatud väetiselaoturid olid kõik rippmasinad, kahe laotamiskettaga ja kaetud väetisekastiga. Vaid Kuhn MDS19.1 Q oli ilma kaalusüsteemi ja juhtarvutita, ülejäänute tööd juhtis arvuti kaalusüsteemi alusel.

Juhtarvutiga laoturid on üldjuhul täppisviljelusvalmidusega (navigeerimissisend, kaardilugerid andmevahetuseks, toitainedefitsiidiandurite sisendid).

Kuhn Axis 50.1W oli riputatud ümberlaadurhaagisele Perrein Jumbo. Ümberlaadimiseks kasutatakse konveierit, millega vastavalt vajadusele täidetakse laoturi väetisekasti. Selline tehnoloogiline lahendus võimaldab oluliselt suurendada ühe täitmisega väetatavat ala.

Bogballe M2W ja traktori vahel oli 1300kilogrammise tõstevõimega kotitõstuk BXL 1300, mille noole pikkus 2,72 m ja tõste kõrgus maapinnalt 4,65 m. Kotitõstukit võib vajadusel kasutada ka teiste rippseadmete ja traktori vahel.

Laoturitel oli kasti kiirtühjendamise võimalus, redel või tasapind laadimise hõlbustamiseks ja võrk suuremate tükkide etteandesüsteemi pääsemise tõkestamiseks. Kõik laoturid olid varustatud märgutuledega teeliikluse tarvis.

Laotamisühtlikkus

Eesti Taimekasvatuse Instituudi agrotehnoloogia osakonna töötajad Jaanus Siim, Kalvi Tamm, Raivo Vettik ja Aadu Pannal määrasid demo ajal ristsuunalist laotamisühtlikkust, seda küll lihtsustatud metoodika järgi.

Selleks olid keskmise töökäigu ulatuses risti sõidusuunaga kolmemeetrise sammuga paigutatud põrkevastase võrestikuga veerandruutmeetrised väetisekogumise pannid. Neisse kogutud väetis kaaluti ja tulemustest arvutati ebaühtlikkustegur W protsentides ja hektarinorm A kg/ha. Demol seati eesmärgiks külvata 150 kg/ha granuleeritud lämmastikväetist AXAN 27+4S. Ebaühtlikkustegur W on näitaja, mis arvutatakse standardhälbe ja keskmise mõõtepannile langenud väetise koguse suhtena protsentides. Vastuvõetavaks tulemuseks loetakse W väärtust alla 10.

Demoalaks oli kevadel rajatud rohumaale välja mõõdetud 0,4 ha suurune kolme töökäiguga esitlusrada. Mõõtmine tehti keskmisel töökäigul, pann nr 5 jäi töökäigu teljele).

Tulemused

Tulemuste hindamisel tuleb arvestada, et töökäikude lühidus (50 m) ja paiknemine risti põllulolevate jälgedega (ebatasasused!) on valitud masinate esitlemist ja mitte ühtlikkuse mõõtmise nõudeid silmas pidades. Muu hulgas seetõttu võivad tulemused olla oodatust suurema hälbega.

Näidisena esitatud Sulky X35 Vision WPB 2. päeva tulemus on hea (W<10), kuid ka siin on parandamise ruumi, sest soovitud laotamisnorm ületati pea kahekordselt.

Siinkohal ongi paslik juhtida tähelepanu paarile seigale, mida arvutijuhtimisega laoturite kasutajad peavad arvestama.

Kaalusüsteemiga laoturitel on valmistaja määranud vähima koguse, mis peab töö alustamisel süsteemi täpsuse huvides olema laoturi kastis. Demol kasutatud kogus oli miinimum, mistõttu väljakülviseadise kalibreerimine ei toiminud ootuspäraselt.

Väetise füüsikalised ja tehnoloogilised omadused, sh voolavus määravad etteantava koguse. Voolavus ei ole püsiv suurus, vaid muutub veidi partiide lõikes ja laotamistingimuste muutudes. Juhtarvutite tarkvara suudab väetise tegeliku kulu alusel kompenseerida kõrvalekallet, kuid selleks tuleb töötada pikema aja vältel. Demol kulus masinal töötee läbimiseks keskmiselt 38 sekundit, millest ei piisanud automaatika edukaks tööks.

Põllu tasasus mõjutab laotamise ühtlikkust. Ebatasasused põhjustavad ebasoovitavat muutust nii väetise etteandel kui lennutrajektooris. Seetõttu on soovitatav valida töösuund piki teadaolevaid ebatasasusi. Demopõllul oli näitlikustamise huvides töösuund valitud risti harimisega ja töökäigule sattus mitu laotamisühtlikkust mõjutavat vagu, mis omakorda mõjutas tulemusi.

Ülaltoodut ei tohi kindlasti võtta kui masinate võrdlust, vaid pigem tähelepanu juhtimisena esmapilgul lihtsa masina tööd mõjutavate tegurite paljususele. Tööd planeerides ja tehes saab mitmeid neist vältida või nende mõju tunduvalt vähendada.

Taavi Võsa
Eesti Taimekasvatuse Instituudi agrotehnoloogia osakonna juhataja kt

Kalvi Tamm, Raivo Vettik
ETKI teadurid



Demol esinenud masinad

Järjekord demol                       Mineraalväetiselaotur    Esitleja   Kasti maht, l    Orienteeruv hind, €










  
1.KuhnAxis 50.1WStokker Agri OÜ4000*21 000
2.AmazoneZA-M4200Jatiina OÜ4100*24
3.KuhnMDS 19.1 QStokker Agri OÜ1500* 6 000
4.SulkyX35 Vision WPBA.Tammel AS 2500*15 000
5.BogballeM2W **Konekesko Eesti AS2800*21 000
6.KvernelandExacta TL3900 GEODotnuvos Projektai AS3900*17 500
7.AgrexDDI3000KYLOTatoli AS3000*14 000