Uudist tehnikahuvilistele

Seekord saab muu hulgas näha aasta traktorit 2013 − Deutz-Fahr 7250 TTV Agrotron, mida esitleb Oilseeds Group. See masin võitis Treviglios mainekal rahvusvahelisel traktorivõistlusel „Tractor of the Year“ auhinna. Prestiižikas auhind antakse igal aastal välja Euroopa põllumajandussektori ajakirjanikest koosneva žürii hääletusel. Tänavuse valiku tegid rohkem kui kahekümne rahvusvahelise tunnustatud väljaande toimetusmeeskonnad.

See masin on võitnud lisaks ka disainiauhinna „Kuldne traktoridisain“ ja Red Doti tootedisaini auhinna.

Mõõdult väiksem, kuid sugugi mitte tagasihoidlikum oma uuenduslikkuse poolest on Linery OÜ tutvustatav Lely Vector – söötmisautomaatika koresööta tarbivatele loomadele. Lely Vector koosneb laadimisjaamast ning söödajagajast, mis täidetakse ja liigub vastavalt sisestatud programmile. Jaama ehk n-ö sahvrisse võib ette vedada kuni kolme päeva jagu söödakomponente – mitut sorti silo, heina, põhku, jõusööta, täiendsööta ja mineraale. Sealt võtavad haaratsid neid vastavalt retseptile, tõstavad mikserisse, mikser segab segu valmis, viib loomadele ette ja jagab laiali.

Seminar veisekasvatajatele

Et Eesti vajab haritud põllumehi, kinnitas juba Raja Teele. Anu Ait korraldabki Maamessil mitu veisekasvatajatele vajalikku seminari. Neid viivad läbi ettevõtte partnerid Belgiast, Hollandist ja Austriast. Juttu tuleb oomega-3 rasvhapete vajalikkusest veistele ja vasikakasvatuse eri aspektidest, lisaks saab uut teavet võimalustest suurendada veisekasvatuse efektiivsust ning jagatakse infot taimsete lisaainete kohta, mis tõstavad vasikate vastupanuvõimet haigustele.
Lisaks saab veisekasvataja teavet ühe suurema kuluallika – silo kohta. Põhiteemaks on lisaained, mis tõstavad ja parandavad silo kvaliteeti. Loomakasvataja põhisööt peab olema hea, rõhutavad Anu Aida töötajad!

Umbrohutõrjujad mahetootmisse

Ja nii-öelda kirsiks tordi peal on mahetootjatele mõeldud umbrohutõrjujad. Neid toob Eestisse Ökomeeter OÜ. Messil tutvustatakse umbrohutõrjeseadet CombCut. Seadme töötasid välja ja katsetasid Rootsi mahetalunikud, selle tootmine toimub väiketöökodades, mille omanikeks on talunikud või tootjate ühendused.

CombCut sobib haakesse traktori ette või taha, seade liigub läbi teraviljaorase ja lõikab läbi kõik umbrohtude varred teraviljaorast vigastamata. Rootsis tehtud uuringute järgi vähendab seade 87–100% seemendusvõimeliste umbrohtude arvu teraviljas, 68–89% umbrohtude biomassi teraviljapõllus ja 66–79% väheneb umbrohujuurte arvukus mullas ning see võib suurendada teraviljasaaki 76–94% .

Kohal on väiketootjad

Põlvamaa Arenduskeskus esitleb Maamessil Lõuna-Eesti ja Põhja-Läti väiketootjate toiduaineid. Eesti−Läti sellealane koostöö käib projekti Foodart raames. Projekti üks eesmärke oli tuua turule uusi tooteid, see ülesanne on täidetud ning saadaval on koguni kümme uut toidutoodet. Lisaks sellele on aktiivselt käivitunud väiketootjate koostöö näiteks restoranidega ja Eesti−Läti väiketootjate vahel käib tihe koostöö.

Maamessile tulevad Põlvamaa Arenduskeskuse all välja neli Eesti ja kuus Läti väiketootjat. Eesti tootjatelt on saadaval Pajumäe talu täispiimatooted, Kadastiku talu küüslaugutooted, uusi tooteid tutvustab Raili Koduleib. Kohal on ka Eestis ühe esimesena kodus liha käitlemise õiguse saanud Palvemaja talu, mille põhitooteks on küülikuliha.

Läti väiketootjad pakuvad messil seemnetest valmistatud jahusegusid, konservandivabu jogurteid, poolkõva juustu, eri maitsetega rohelisi kastmeid, marmelaade-sukaade, siirupeid ja palju muud. Valmiera lähistelt on messile tulemas „Valmiermuižas pils“, mis toodab väikepartiidena eksklusiivset õlut.

Kohaliku toidu huvilistel tasub kindlasti külastada Tartu Raekoja platsile kerkivat hiigeltelki, kus on avatud Maafesti restoran. Tippkokad valmistavad seal kohalikust toidust maitsvaid roogi, lisaks saab näha ja kuulda, kuidas kohalikku toitu kodus kasutades saavutada parim tulemus.

Kõik on kutsutud!

Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et kõike, mida Maamessil tutvustatakse ja esitletakse, ei jõua hoomata ühes kirjutises või isegi kohapeal ühe päevaga. Seega – tulge kohale ja varuge aega. Maamess pakub igaühele midagi!