Peo korraldaja ja Krog №14 peremees Jaak Kaabel on rootsipärase räimeroaga puutunud kokku mitmeid aastaid. „Surströmming on iseloomuga kala - ega kõik inimesed temaga sinapeale saagi,” kirjeldab ta kurikuulsat Põhja-Rootsi delikatessi.

Õhtusöögi taustaks lauldakse ühiselt Rootsi laule ning mängitakse elavat muusikat nii tantsuks kui lauluks. Vahepalana tutvustatakse rootsi köögi eripärasid ning lähemat ka surströmmingut, selle traditsioone ja ajalugu. Tegemist on eksklusiivse õhtuga, kuna Surströmmingfestist saab osa võtta vaid eelregistreerimisega.

Kuidas valmib surströmming?

Põhiroa valmistamisega alustatakse varakult. Kala koos vürtsidega asetatakse puidust vaatidesse paariks kuuks hapnema, seejärel asetatakse karpi või purki ning lastakse 6-12 kuud enne tarbimist seista, mistõttu omandab kala erilise maitse ning omalaadse haisu. Surströmming on rootsi köögi üks ekstravagantseim näide.