Kas poleks nüüd huvitav teada, kust ja kellelt see Otepää OMA LEHE ilmutamise mõte, võimalused ja tegijad? Just tollaste võimaluste ja olude kiuste pidid need inimesed olema ülimalt ettevõtlikud, asjatundlikud ja omamoodi jonnakadki oma eesmärkideni jõudmisel. Tõsi! Kõike seda ja palju rohkemat meie väikese Otepää vaimu loojad ja kandjad olidki.

LEHE ASUTAJAD Linda ja Elmar Praks on meenutanud:"Oli 1930. aasta kevadsuvi, kui kolisime Viljandist Otepääle, et avada siin väike trükikoda. Mina, Linda Praks, olin varem Otepääl töötanud lasteaia juhatajanakasvatajana, abikaasa Elmar oli kutsega trükitööline. Minu vanemate rahalise toetusega ja Saksamaa Uguri trükitehnikafirmalt soodsatel tingimustel laenu saanult sai meie mõte teoks. Tegime väikest "jooksvat" trükitööd, nagu peokavad-kuulutused, matuste laululehed, kutsed, nimekaardid. Kohalik rahvas suhtus sellesse ettevõttesse heatahtlikult, huvi ja uudishimuga. Siis tulime mõttele asutada kohalik ajaleht. Tellitud sai suurem trükipress, uusi igasuguseid tähti. Otepääl ei olnud sel ajal elektrit, masin tuli käivitada bensiinimootoriga, nägime sellega tohtult vaeva. Töötasime nö. ööd kui päeva ja ilma palgata. Laen tuli ju tagasi maksta..." (Linda ja Elmar Praksi kirjast Aili Miksile Otepää Teataja taasilmumise alguses 1990. aastal).

Uus aeg tõi Otepääle teiste paikadega võrreldes paljuski tugevama "tormi ja tungi" ajastu. Meie tolleaegne tuntuim "ajaloovalvur" Heino Mägi jätkas endise hooga kõikide kohalike oluliste ajaloosündmuste meenutamist, soovis seda ja omalt alalt ka kohalikult lehetegijalt. Nii sündis raamatuke "Elust ja inimestest ajalehe peeglis. Otepää Teataja-75" 2007. aastal MTÜ meediagrupi Süd-Est väljaandena.

Meeldivaim ja üllatavaim tagasiside saabus 2008. aastal uue aasta tervitusena TÜ ajakirjanduskateedrist. Kirjas seisis, et taoline väljaanne on ühe väikelehe ajaloost esimene taasiseseisvunud Eestis ning sobib tudengitele õppematerjaliks.

Otepää ja ajalehe lugu peidab tõesti põnevat! Olgu selleks kasvõi meie esimene toimetaja, suur iseõppija, erak ja "metsatont" Salulaanest Kusta Toom, keda August Eelmäe on nimetanud "sõltumatu ajakirjanduse isaks." Põnevaid isiksusi on meie piirkonnas alati olnud! Kirjutame neist järgnevates lehtedes.