"Täna 20 aastat tagasi 30. jaanuaril 1992 anti välja Eesti Vabariigi Ülemnõukogu Presiidiumi seadlus, millega taastati Koigi valla omavalitsuslik staatus.

Tänane päev on pidupäev minule, sinule, sinu naabrile ja kõikidele neile, kes on Koigi vallaga kuidagigi seotud - meie valla aastapäev on meile sama oluline kui riigile vabariigi aastapäev. Täna me seisatume hetkeks - vaatame tagasi ja edasi. Vaatame otsa, surume kätt ja patsutame õlale neile, kes on meie asja ajanud, meie elukeskkonda mitmekesistanud ja seda mitte ainult materiaalses mõttes. Lihtsalt öeldes on meie elu edasi viinud.

20 aastat ei ole ei Eesti ega maailma ajaloos pikk aeg, õigemini öeldes on ta vaid viiv. Kuid 20 aastat on üks inimpõlv ja see on juba pikk aeg. Kui me vaatame täna ajas tagasi, siis mis meil sealt vastu vaatab? Sealt vaatavad meile vastu 2 rahareformi, millest üks tõi krooni ja teine viis krooni. Meile vaatab sealt vastu omandireform laiemalt ja kitsamalt põllumajandus-ja maareform. Kuid reformide kõrvale mahuvad ka Koigi mõisa renoveerimine, võimla ja spordiväljaku valmimine, erinevate seltside tekkimine altpoolt tulnud initsiatiivil. Siia mahuvad ka Sõrandu ja Prandi külamajade valmimine ja Prandi küla saamine Eesti aasta külaks. Tegelikult on meie valla seltsid saanud aastatel 2007-2010 4 811 144 krooni, mis on pea 70 000 krooni rohkem kui järgmisel rahasaajal meie heal naabril Türi vallal. Ära tahaks siin märkida veel Sõrandu vabatahtliku tuletõrjekomando moodustamise. 1995. aasta aprillis ilmus Koigi Vallalehe esimene number ja sellest ajast on ta oodatud igakuuliselt meie postkasti. Lehe juures on jäänud paika juba 1995. aastal paika pandud põhimõtted: ilmub ajalehe formaadis, on tasuta ja pannakse igasse postkasti.

Kõike mis tehtud, ei ole võimalik üles lugeda. Suurtest ja väikestest tegudest ongi saanud Koigi valla ajalugu. Väga oluline on see, et meie mõttemaailm on muutunud, me oleme ümber vaadanud oma väärtushinnangud. Me oleme muutunud hoolivamaks, sallivamaks ja osavõtlikumaks. Kadumas on minnalaskmismeeleolu ja käega löömine „ah et miks mina".

Edasi vaadates, peame nägema oma võimalusi, mitte takistusi. Kaugel mingit objekti vaadates reageerib inimese silm selliselt, et vaadeldavat objekti näeme selgelt, kuid ümbritsev paistab veidi ähmasena. Sama on ka eesmärkidega - kui see on olemas ja me seda jälgime, siis on meie siht selge, takistused aga selle ees ja ümber ähmased. Täpselt nii ähmased, et me teame nende olemasolust, me ei jookse neile otsa, me arvestame nendega, aga ikkagi liigume nende vahelt ja ümbert selgelt nähtava eesmärgi poole.

Täna me arutleme valla haridusasutuste ümberkorraldamise üle ehk siis arutleme nende võimaluste üle, mida annaks Koigi Põhikooli ja Koigi Lasteaia ühendamine. 2012. aasta üheks märksõnaks saab kindlasti lasteaiale uute ruumide ehitus ja ka koolile käsitööklasside ehitus. Ära ei saa unustada ka nn veeprojekti, mille käigus renoveeritakse Koigis ja Päinurmes joogivee ja kanalisatsioonitorustikke ja puhastusseadmeid.

Tavaliselt küll pidupäevakõnes muredest ei räägita, kuid kui mure on väga suur, siis tuleb see ka kuuldavaks teha, ehk koos leiame lahenduse. Muret teeb Päinurme Internaatkooli tulevik, seda kooli justkui ei olekski vaja. Haridus- ja teadusministeerium küll püüab nii kooliperet kui ka Koigi valda rahustada, et lähima 2-3 aasta jooskul ei juhtu midagi, kuid samas võetakse kooli renoveerimiseks CO2 kvootide müügist saadud rahad ära. Efektiivsust taga ajades ja optimeerides tihti unustatakse rahanumbrite kõrval ära lapsed, kelle jaoks väidetavalt seda kõike tehakse. Tahaks siinkohal meenutada ühe erakonna valimisloosungit mille kohaselt õnn ei pidavat rahas olema.

Kuid kui tulla veel tagasi kuupäeva 30. jaanuar 1992 juurde, siis Eesti tulevikku silmas (ja ka Koigi valla) pidades toimus minu arvates ülioluline sündmus: Edgar Savisaare asemel sai peaministriks Tiit Vähi.

Täna on aga pidupäev ja me tunnustame neid tublisid inimesi kes on andnud oma suure panuse selleks, et Koigi vald omavalitsusena edukalt toimiks.

Ma tänan Teid kõiki Koigi valla rahvas! Palju õnne Koigi valla vallaõiguste taastamise 20. aastapäeva puhul! Ilusat pidupäeva!"