Rääkisime nii riigikogu, presidendi kui valitsuse tööst. Uurisime ka, kuidas korraldatakse elu kohalikus omavalitsuses. Ekskursioon Saue valla volikogusse oli juba eelmisel kevadel tehtud, nüüd jäi aga õpilastel kodus arutleda Saue valla tunnuslause „Saue vald - Rõõmu kodu" üle. Miks siis on neljanda klassi õpilaste arvates meie koduvallas hea elada? Kõik tööd olid omanäolised ja huvitavad, mõned aga valisin ka teistele vallaelanikele lugemiseks.

Kaisa-Mari Veinberg
Olen oma elu esimestest päevadest peale elanud Laagris. See on armas väike alevik Saue vallas. Saue valla tunnuslauseks on „Saue vald - Rõõmu kodu". Võin uhkusega öelda, et see on tõesti nii. Meie vallas on olemas kõik, mis rõõmu teeb. Juba kuus aastat on meil oma kool. Rõõmsalt tervitab ta meid igal hommikul esmaspäevast reedeni. Ilus koolimaja ja tore koolipere on suur rõõmuallikas. Meil on uhke ujula ja mõnusad sportimisvõimalused.

Terves kehas terve vaim ning terve inimene on ju ka rõõmus inimene. Meil on hubane ja lahkete töötajatega raamatukogu ning huvitavate hobidega tegelemiseks kultuurikeskus. Meie vallas igavusel kohta ei ole. Meil on kaks supermarketit ja kohe valmib ka kolmas keskus, kus on poodlejate paradiis. „Leivatuba" pakub kosutust kõhule ja lillepoeke ilu silmale.

Rõõmu koduks muudavad meie valla siiski siin elavad inimesed. Meid hoiavad koos ühised üritused ja traditsioonid. Meie vallal on toredad jaanituled, suvelõpupeod, jüriöö- ja sügisjooksud, talulaat ning teisigi lahedaid üritusi. Kõigi tegemistest võib lugeda vallalehest „Koduvald".

Olen rõõmuga selle suure kodu üks liige!

Oliver Savolainen
Saue vallas elab umbes 9500 inimest. Nad on kõik tulnud Saue valda elama sellepärast, et siin on hea ja rõõmus elada. Ka minule meeldib siin elada. Aga miks on siin ikkagi hea ja rõõmus elada? See kirjand ongi selleks, et need põhjused üles loetleda.

Üks põhjus on ilus loodus. Siinsed rabad lummavad inimesi, metsad säravad rohelusest ning põllud on siin hästi haritud. Matkates mööda Saue valda, võib märgata ka toredaid ja armsaid loomi. Välistatud pole nii rebaste kui ka rästikute nägemine. Looduses võib märgata prügi, kuid siiski ei riku see Saue vallas elamise rõõmu. Kuigi siin merd pole, leiab siit nii väikseid kui suuremaid järvi. Läbi Saue valla voolab veel Pääsküla jõgi.

Saue vallas on väga hea taristu ehk infrastruktuur. Lisaks väiksematele külapoodidele on siin ka paar marketit. Haridust saab siit vallastki. Kokku on Saue vallas kaks kooli ning mõlemad on väga head põhikoolid (gümnaasiumisse tuleb veel minna mujale). Transpordi koha pealt on samuti kõik korras. Käivad nii bussid kui ka rongid. Kui vaja läheb, saab siin arstiabi. Samuti ei pea ise oma juukseid lõikama, sest Saue vallas on nii mõnigi juuksurisalong. Lisaks kõigele sellele toimuvad siin igal aastal erinevad heategevus- ja kultuuriüritused.

Siinsed inimesed on samuti sõbralikud. Sõpru leiab siit igalt poolt. Sõpradega saab siin mängida nii mänguväljakutel ja staadionitel kui ka lihtsalt heinamaal ringi joostes. Sõbrad saavad kokku ka eelpool mainitud üritustel. Lisaks sõbralikkusele peitub Saue valla elanikes rahulikkus. Streigid on harv nähtus, suurematest kaklustest rääkimata. Võib-olla sellepärast, et lihtsalt nii palju aega kulub sõpradele.

Need olidki mõned põhjused, miks Saue vallas on nii rõõmus ja hea elada. Kindlasti on igal Saue valla elanikel veel omi põhjuseid. Siiski loodan, et eelpool öelduga on enamik minu kaaselanikke nõus.

Liisa Mai Ümarik
Minu kodu on Saue vallas ja mulle meeldib siin elada. Nüüd räägingi sellest, mis on täpselt selle põhjused. Eelkõige on minu arvates Saue vallas hea elada sellepärast, et siin on minu kodu. Kui rääkida aga Saue vallast täpsemalt, siis on palju erinevaid plusse.

Kindlasti on suureks plussiks pealinna lähedus. See loob head võimalused. Kõik suuremad teatrid, kinod, kaubanduskeskused ja muu selline on vaid lühikese auto-, bussi- või rongisõidu kaugusel. Samas on Saue vallas endas ka hea infrastruktuur. Meil on olemas hea, korralik ja uus kool, lasteaed ja mitu suuremat poodi. Veel on Saue vallas suurepärased vaba aja veetmise võimalused.

Ka on meil väga hea ühendus teiste valdade ja linnadega ning ka vallasiseselt. Bussid lähevad nii Tallinnasse kui ka paljudesse teistesse linnadesse. Maantee viib aga Pärnusse.

Veel on suureks plussiks siinne kaunis loodus. Siin on palju rabasid, mis on kogu maailmas väga hinnatud ja ka palju metsa ning muid looduskauneid kohti.

Kokkuvõtteks võin öelda, et ma ei kujutaks ettegi, et elaksin kusagil mujal, sest teist rõõmu kodu pole siiski mitte kusagil.

Stever Pedriks
Miks on Saue vallas hea elada? Kas sellepärast, et siin on mu kodu ja sellepärast, et siin on mu sõbrad? Need on kindlasti mõlemad väga olulised argumendid kiita oma koduvalda, kuid veel on palju teisi asju. Ja nendest ma siinkohal kirjutada tahaksingi.

Saue valla juures meeldib mulle kindlasti see, et siin on palju loodust. Astun koduuksest välja ja siinsamas ongi mets, kus suvel seeni ja marju korjata ning talvel suusatada. Eelmine suvi panime metsas püsti ka isikliku baasi ning samast metsast saadud puidust tegime odad ja mõõgad. Küll oli tore sõpradest vaenlasi taga ajada! Kui metsas müttamisest kõht tühjaks läheb, siis on vallakeskuses Laagris olemas toredad kohad, kus kõht punni süüa. Ja üldse mitte kaugel on suured poed nagu Rimi ja Maksimarket.

Tore on see, et ka kool ja lasteaed on kodu lähedal. Kui need oleks kaugemal, võiksin ma liiklusummikute tõttu kooli ja vanemad tööle hilineda. Koolipäeva lõpus on mitmeid võimalusi põnevalt aja sisustamiseks. Mina olen valinud jalgpalli ning saan olla oma sõpradega koos nii koolis, trennis kui vabal ajal. On nii vahva, et arvuti ei tule meeldegi.

Saue vald on minu kodu ja ma olen õnnelik, et elan just siin. Kirjutasin siin ainult mõnedest asjadest, mis mulle minu koduvallas meeldivad. Neid põhjuseid on tegelikult palju-palju rohkem, aga et need kirja panna, peaks kokku panema raamatu.