2007.a. ning 2009.-2011.a. näita­jad on tänaseks küll ületatud, kuid 2008.a. tasemeni laekumised veel ei ulatu. Kui arvestada ka vahepeal mõjunud inflatsioooni, siis võib öel­da, et ollakse sisuliselt mitme aasta tagusel tasemel. Vaid üksikutel oma­valitsustel on seis parem.

Võrreldes 2011.a. I kvartaliga on üksikisiku tulumaksu laekumine Eestimaa omavalitsustes kasvanud 8,2% võrra. Maakonniti on pilt eri­nev - suurim on kasv Põlvamaal (9,8%), samas Jõgevamaal on tege­mist isegi kahanemisega (-1,4%)

Tartumaa omavalitsustes oli laeku­mine 7% võrra suurem kui 2011.a. I kvartalis. Seejuures on kõikide meie maakonna omavalitsuste laekumine jõudnud plussi.

Suurim kasv on üllatuslikult Mäk­sa vallas (19%), väikseim Piirissaa­re vallas (1%) ja Laeva vallas (4%). Luunja valla laekumised on kas­vanud 13%.

Märtsikuu maksulaekumiste osas on kogu riigis toimunud üllatusli­kult negatiivne nihe - veebruaris oli laekumine võrreldes eelmise aasta­ga plussis 13,4% võrra, märtsis aga üksnes 7,1% võrra. Seda on raske se­letada, ilmselgelt on tegemist pigem tehnilise anomaaliaga, mitte tagasi­löögiga reaalses majanduses.

Luunja vallas on tulumaksu laekumise kasv aasta algusest siis­ki progresseeruv - jaanuaris 7,7%, veebruaris 13,1% ning märtsis 19,8% võrra suurem kui mullu samal ajal. Tänavu I kvartalis laekus tulumaksu kokku 437,5 tuh eurot (mullu samal ajal 385,5 tuh eurot).

Seejuures on aasta kolme esimese kuu maksulaekumiste näitajad selle perioodi osas meie valla ajaloo kõr­geimad.

Omavalitsuste detailsemate finant­snäitajatega on huvilistel võimalik tutvuda Rahandusministeeriumi ko­dulehel www.fin.ee alajaotuses ko­halikud omavalitsused.