Näidendid külakostiks

Külakostiks tõi Heino Seljamaa kaks näidendit. Noorematel mudilastel oli tore jälgida etendust «Tuhkatriinu», mis mõnele pisikesele tüdrukule ja poisile tuli tuttav ette, kuid näitleja esituses oli ikkagi väga vahva vaadata.

Vanemad jutsid said nautida etendust «Okasroosike». Mõlemal etendusel oli sissejuhatav osa teatri olemusest. Peale etendusi laste silmad särasid ning suud rõkkasid naerust.

Peale professionaalsete näitlejate oskavad näidelda ka meie lasteaia mudilased. Mürakaru rühma lapsed harjutasid tähtsaks etenduseks pikka aega. 29. märtsi hommikuks olid lasteaia saali kutsutud kõik lapsed ja täiskasvanud. Esietendus näitemäng «Punamütsike». Õpetaja Dagmar kehastus muinasjutuvestjaks, õpetaja Piretist sai Punamütsikeste ema ning õpetaja abi Ülle mängis vanaema.

Kõik pisikesed piigad said pähe kaunid punased mütsikesed ning nii suurest kui väikesest poisist puges välja hundikutsikas. Etendusele lisas palju värvi õpetaja Aime seatud muusika. Mis kõige tähtsam - etenduses oli kasutatud laste loomingut ja mõtteid. Laste omaloominguna sündis huntide  räpp ning metsakutsude tants seati paika koos õpetajatega.

Etendus lõppes hundikutsikate ja Punamütsikeste tantsuga. Kõik on hea, mis hästi lõpeb.

Jänkude hirm

Ja ega siis teatrit ainult meil viljeleta. Lepatriinu rühma õpetajad planeerisid 2. aprilliks külaskäigu Viljandi Nukuteatrisse. Vaadati etendust «Päikesekiir». On teada, et jürikuu alguses tähistas oma sünnipäeva nukuteatri eestvedaja ja looja Altmar Looris ning seepärast viisid Lepatriinud talle kingituseks õpitud lavastuse «Naeris». Teatrijuht tõdes, et järelkasv pisikeste näitlejate näol on olemas.

«Punamütsikeses» ja «Naerises» kehastusid lapsed ise tegelasteks, kuid teatrit on võimalik teha ka käpikutega. 2. aprillil oli Viiratsi lasteaia kolmel õpetajal ja ühel õpetaja abil hea võimalus osaleda Ühenduse Humana Estonia koolitusel, mis viib Eesti Välisministeeriumi toel ellu maailmahariduse projekti «Käpiknukud jutustavad». Iga osaleja sai endale raamatu «Käpiknukud jutustavad. Aafrika laste lood» ja selle juurde loodud käsiraamatu. Tegevuste eesmärk on tutvustada lastele teiste riikide ja piirkondade laste elu ning Aafrika kultuuripärandit.

Koolitusel saadud teadmisi ning oskusi jagasid õpetajad personali ühisel vannutamisõhtul  . Lastele etendati lavastust 11. aprillil, sest täiskasvanute ees oli peaproov tehtud ning heaks kiidetud.

Teatrikuu tegemised lõpetasime aprilli alguses, mil meile tuli külla Harry Gustavsoni pereteater etendusega «Jänes Julgepüks». Erilist lusti pakkus lastele jänkude laul, kus jänkud kartsid igat krõpsu. Kõlas siis suuremate poiste suust: «Jänku kardab krõpsu!» Poiste mõtetes mõlkus muidugi tänapäevane kartulikrõps.

Aga sest pole lugu, laste mõtted liikusid tüki tegevusega kaasa ning kõik said ühe toreda etenduse võrra jälle rikkamaks.

Mängu õnn tõi õnne meie igapäevasesse ellu.