Lõuna Päästekeskuse ennetustalitsuse juhtivspetsialist Tõnu Vare selgitas, kuidas suhelda häirekeskuse töötajaga kiirabibrigaadi või tuletõrjujate-päästjate appikutsumisel. Nii märkis ta, et  sündmuse toimumiskohta või tervisemuredega inimese asukohta tuleb kirjeldada võimalikult täpselt, sest muidu võib abi hilineda. Tõnu Vare tutvustas ka kuidas kontrollida, et suitsuandur oleks töökorras.
Lapsed, eriti poisid, uudistasid huviga Põltsamaa komando tuletõrje- ja päästeautot. Ametiauto oli ohutuspäevale tutvumiseks toonud ka päästeosakonna operatiivkorrapidaja ehk päästetööde juht Vaiko Vadi. Noorsoopolitseinik Kirly Kadastik ja Jõgeva politseijaoskonna patrullteenistuse välijuht Alar Sadam rääkisid ning demonstreerisid näitlikult, kuidas ületada turvaliselt sõiduteed ja tuletasid meelde kohustust jalgrattaga sõidul kiivrit kanda. 
"Olen märganud ka jalgrattureid, kellel kiiver küll on, kuid mitte korralikult pähe pandud," ütles Kadastik.

Politseinikud jagasid lastele helkureid ja turvavöö õlakohalt pehmemaks muutvaid katteid. Päästetöötajad olid aga kaasa võtnud rohkesti tule- ja muidki ohutusnõudeid propageerivaid  trükiseid ja kostitasid ka oma ametkonna sümboolikaga kompvekkidega. Lastepärasemaks muutsid ohutuspäeva maskotid Lõvi Leo politseist, Pipi Punasest Ristist, Harakas ja Põrsas Lasteaed Mari näidendist ja Jõks Heiki Vilepi lasteraamatust "Jõks ja viis imelist päeva". Jõks oli ka sündmuse juhiks ning esitas turvalisusestruktuuride esindajatele asjatundlikke küsimusi.

"Noortekeskuses Juventus räägitakse ohutusest üsna sageli. Seda on tarvis teha juba põhjusel, et meie hoone asub jõe ääres. Meie maja ja selle ümbruse valimine ohutuspäeva läbiviimise paigaks oli aga igati tänuväärne ettevõtmine. Selline sündmus aitab kaasa ka sellele, et lapsed mõistaksid, et politseinike kohustuseks ja missiooniks on ennekõike inimeste abistamine ja oskaksid lugu pidada ka tuletõrjujate, päästjate ja Punase Risti esindajate kui vabatahtlike meedikute tegevuse tähtsusest," ütles Juventuse juhatuse esimees Heidi Paabort.

"Tänavu sügisel uue kooliaasta algul valisime ohutuspäeva läbi viimiseks Põltsamaa lasterohke linna, kus paiknevad kaks lasteaeda ja ühisgümnaasium. Vajalikke õpetusi saama ja ilusat pühapäeva veetma oli tulnud üle saja inimese alates paari aastastest lastest kuni vanaisade ja vanaemadeni. Esmakordselt viibis Põltsamaal ka Jõks . Sündmuse korraldamist toetas Eesti Haigekassa, " ütles Jõgeva maavalitsuse haridus-ja sotsiaalosakonna terviseedendus peaspetsialist Maiu Veltbach.