Lembit ja Aivi Kaasiku mesindustalu hoidis paarikümmet mesitaru Kuusalu külas ja sama palju ka Kupu külas. Juulis oli nende tarude juures näha surnud mesilasi, kel olid suised ehk rahvasuus keeled väljas. See on märk, et mesilane on surnud mürgistuse tagajärjel. Ent need üksikud juhtumid ei pannud pererahvast kahtlustama ulatuslikku mürgitamist või nagu Lembit Kaasik sõnab: „ Ei osanud karta, et selline rumal põllumees võib Kuusalu-mail olla ja niisugune loll lugu võib juhtuda.“

Rapsi on keelatud pritsida õitsemise ajal. Putukatõrjevahendeid ehk insektitsiide tohib rapsile panna enne õitsemist, selgitab ta. Nii on ka tulemuslik, sest rapsi pritsitakse hiilamardika vastu, aga see putukas muneb munad punga, mitte õide. Kui tõrjevahend läheb õitele, on juba hilja.
Palu talu mesinike tagantjärele tarkus on, et kohe juulis oleksid pidanud võtma proovid – panema hukkunud mesilased kilekotti ja viima laborisse. Samal ajal oleks tulnud hakata otsima, millised põllud võisid olla mürgitatud, siis oleks saanud anda juhtunule juriidilise käigu ning taotleda kahjutasu.

Aga see, et mesilaspered on mürgitatud, hakkas selguma alles augustis-septembris, kui mesinikud märkasid, et tarudesse pandud sööt oli jäänud alles. Rapsipõllu pritsimisel oli kasutatud putukatõrjevahendit Fastac, mis on kontaktne söötemürk.

Lembit Kaasik: „Mesilase lennuraadius on soojal ajal kuni 3 kilomeetrit, selle järgi saab paika panna mürgitatud põllu tõenäolise asukoha. Hakkasin uurima teiste mesinike käest, kuidas neil on olukord. Sain teada, et mesilasperesid on sel sügisel hukka saanud ka Kuusalu kandi mitmel harrastusmesinikul. Kokku on siin piirkonnas hävinud umbes 60 mesilasperet. Pole välistatud, kui mõni vähemkogenud mesinik saab alles kevadel aru, et ka tema mesilaspered on hävinud, sest ei oska sügisel märgata, kuidas mesilased on nõrgaks jäänud.“

Ehkki valel ajal putukamürki kasutanud väiketalupidaja on praeguseks teada, ka see põllumees ise on juhtunust teadlik, hüvitust temalt nõuda ei saa.