Kas saate palun tuua mõne näite toodetest, mida kõnealune märgistus puudutaks?

Teame ja tunneme paljusid tooteid, millele on pannud aluse traditsioonilised teadmised ja valmistamismeetodid: Laguiole'i noad, Calais' pits, Böömi kristall, Šoti ruudumuster, Carrara marmor või Meisseni portselan.

Kaitstud päritolunimetus on nimi või sümbol, mis viitab toote või selle valmistamisega seotud oskuste geograafilisele päritolule. Siia alla kuuluvad keraamika, marmor, pits, kangad, samuti ehted ja vääriskivid. Euroopa Komisjon on tuvastanud üle 800 toote, mis võiksid sellisest märgistusest kasu saada.

Miks on vaja neid tooteid Euroopa Liidu tasandil kaitsta?

Need tooted on kuulsad selle poolest, et üsna tihti kasutavad osa ettevõtteid nende nime, kuid seejuures puudub kindlus, kas päritolu- ja kvaliteedinõuded on täidetud. Selline olukord võib segadusse ajada tarbijaid ja kahjustada ehtsate toodete mainet. Kõnealuste toodete kaitsmine ei ole hetkel piisav, sest vastav seadusandlus kehtib vaid 15 liikmesriigis.

Prantsusmaa mõnedes sektorites, näiteks tekstiilitööstuse ettevõtete puhul, kerkis rahvusvaheline nõudlus geograafilise tähise saanud kaupade järele kuni 25 protsenti. Toimiv Euroopa Liidu süsteem aitaks kindlustada töökohti seal, kus tooteid valmistatakse... tihti maapiirkonnas.

Kuidas võidavad tarbijad ja ettevõtlussektor?

ELi-ülene geograafilise tähise kaitse suurendab tarbijate jaoks toote atraktiivsust, sest tagatud on nii päritolu kui konkreetsed eripärad. Tootjad saavad aga märgistuse abil kasvatada oma toodete lisandväärtust.

Seega kaitseks märgistus traditsioonilisi tootjaid, suurendades ühtlasi nende soovi investeerida. Geograafilise tähisega tagatud kaitse aitab ühtlasi parandada piirkonna mainet, edendades turismi ja luues töökohti.