Nimelt tuli ilmsiks fakt, et surmatud sigade hävitamise kohta oli VTA esitanud ebaõigeid andmeid. Uurimismenetluse ajaks kõrvaldas maaeluminister VTA peadirektor Ago Pärteli ametist.

Selle peale saatsid neliteist VTAle alluvat veterinaarkeskuse juhti ministrile pöördumise, teatades, et Ago Pärtel on hea juht ja tema kõrvaldamine juhi kohalt oleks suur kaotus. Lisaks saatsid oma toetusavalduse peadirektorile ka VTA keskasutuse töötajad, sest elukogenud ametnikena nad teavad, et nende juhti nii kergelt ei kanguta.

Meenutame, et rida aastaid tagasi soovis üks eelmine põllumajandusminister Ago Pärtelit peadirektori ametikohalt samuti välja vahetada noorema juhi vastu. Ka siis saatsid veterinaarkeskuste juhid kohe ministrile pöördumise, et neil on väga hea juht ja nad soovivad tema jätkamist. Peadirektor jäigi ametisse.

Neile juhiga rahulolevatele ja talle kiitust jaganud veterinaaridele tahaks praeguses olukorras esitada küsimuse: kuidas ohtlik katk sellest hoolimata ikkagi metsast kodulauta jõudis?

Kui katk juba laastamistööd tegi, hakati rangelt nõudma ohutusnõuete täitmist seakasvatuses kõigis farmides kuni tarade ehitamiseni sigalate ümber. Hakati nõudma kõike seda, mis pidanuks olema juba tehtud, et katk koduloomadeni ei jõuaks. Et kodunotsud metsanotsudega läbi käisid ja isegi paari heitsid, kinnitab katkupuhangu ajal teles näidatud pilt, kuidas emisel olid ühed põrsad valged ja teised mustatriibulised nagu metssigadel.

Ohutusnõuete täitmine ja kontroll selle üle peatas selleks korraks seakatku leviku kodusigalatesse. Metsanotsude seas aga levib katk edasi.

Mina kiitnuksin peadiroktorit siis, kui ohtlik haigus oleks meie sigalad puutumata jätnud ning hukatud enam kui 20 tuhat siga oleksid elus. Teame, et ka naabritel Lätis oli katk kohal. Kuid kodusigu hävis seal vähem.

Maaeluminister vabastas uue aasta algul Ago Pärteli ametist. Eesti seakasvatusele ja kogu põllumajandusele tõi aga lautadesse jõudnud katk korvamatut kahju. Kas seda saanuks vältida või vähendada? Selle karmi õppetunni põhjuseid tuleks analüüsida. Eesti veterinaarid võiksid analüüsi käigus mõelda muu hulgas ka selle üle, kas alluvate arvates hea tippjuht on alati hea juht?