• Rasvainete maksustamine koormab eelkõige madala sissetulekuga inimesi. Lisaks ülekaalulistele, ebatervislikult toituvatele inimestele mõjutavad sellised maksud eba- proportsionaalselt nii madala kui ka keskmise sissetulekuga tarbijaid.
• Maksustamine ei ole efektiivne viis rasvumisega võitlemiseks. Kasutuselevõetud strateegial oli imepisike mõju „ebatervisliku“ toidu tarbimise hulgale. 80% taanlastest ei muutnud oma tarbimisharjumusi üldse.
• Tervisega seotud maksud on majanduslikult ebaefektiivsed. Taanis kasutuselevõetud toidu- ja joogimaksud tõstsid toiduainete hindu.
• Kaotatud maksutulu. Rasvamaksu tõttu muutsid mitmed taanlased enda tarbimismustrit, kuid mitte nii nagu neilt oodati. Tarbijad vahetasid kallimad brändid odavamate vastu ning hakkasid poodlemas käima Saksamaal ja Rootsis.

Taani puhul ei leidnud kinnitust see, et toidumaksud annaksid soovitud tulemusi kodanike tervise ja heaolu edendamisel. 2014. aastal kaotati riigis küllastunud rasvainete maks ning eelmisel aastal võeti vastu otsus kaotada karastusjookide aktsiis. Sellega loodetakse taastada osa 5000-st töökohast, mis kadusid, kui taanlased hakkasid karastusjooke ostma Saksamaalt ja Rootsist.

Soome kehtestas 2011. aastal magusamaksu (95 eurosenti tootekilogrammi kohta), mis tõstis Soome maksumaksjate liidu hinnangul jäätise hinda keskmiselt 50 eurosenti ühe liitri kohta. Soomlased hakkasid samamoodi nagu taanlasedki naaberriikidest (sealhulgas Eestist) ilma magusamaksuta ja seetõttu odavamaid maiustusi ostmas käima.

Euroopa Komisjon, sarnaselt Taani kaasusega, algatas mitu paralleelset ebaseadusliku riigiabi andmise menetlust, kuna maks diskrimineeris erinevaid tootekategooriaid ja tooteid (sarnase magususega ja suhkrusisaldusega tooteid maksustati erinevalt). Tänavu jaanuaris tuligi otsus, et vaid teatud tootekategooriatele (karastusjoogid, jäätis vms) maksu kehtestamine on teiste suhtes diskrimineeriv ja seda ei tohi teha. Soome loobub magusamaksust järgmisel aastal.

Magusa- või rasvamaksu on kehtestanud ka Prantsusmaa, Ungari, Iirimaa, Mehhiko, Norra ja Berkeley USA-s. enamikus riikides on tulu olnud tagasihoidlik.