"Ilm kisub aga kuivaks ja see võib kevadseente saaki paraku negatiivselt mõjutada," viitab Kastanje ilmaprognoosile.

Millist toitu kevadkogritsast valmistada, uuris Maaleht.ee mükoloogilt.

"Näiteks soomlastele meeldib väga kogritsasupp. Kogritsad sobivad hästi ka erinevatesse hautistesse, kastmetesse ja pirukatesse, neile maitse ja lõhna andvad ained lahustuvad hästi rasvainetes. Koorekastmes olevat nad eriti head," teab rääkida ainus Eesti mükoloog, kes seeni praktiliselt ei söö ning kes oma teadmisi seeneretseptidest seetõttu pigem tagasihoidlikuks peab.

Kevadkogritsa puhul tuleb meeles pidada, et värskelt on see seen eluohtlikult mürgine, kuid kupatatult hea söögiseen. Kogritsat tuleb kupatada tingimata ilma kaaneta potis ja kupatamisvesi kohe ära valada. Kupatamisel eralduvad mürkained ning seen muutub ohutuks. Mingil juhul ei tohi värskeid kogritsaid mikrolaineahjus küpsetada, siis jäävad nad väga mürgiseks.

Kevadkogrits kasvab aprillis, mais ja juunis liivasel pinnasel ning okaspuude kõduneval puidul männikutes.

Kevadel tasub lisaks kogritsatele metsast söögiseentest otsida veel kurreleid ja mürkleid.
Supp kevadseentest
Mugulsibul hakkida peeneks ja kuumutada rasvas koos hakitud seentega. Lisada mõni supilusikatäis jahu ja pruunistada. Segu lisada köögivilja-lihapuljongisse ja keeta 15-20 minutit vaiksel tulel. Maitsestada peterselliga. Lisada võib ka klopitud munarebu. Siis vajab supp lisaks veelkord kerget kuumutamist.


Allikas: Naistekas