Jälgi ilmaolusid ja informatsiooni enne sõitma hakkamist. Planeeri sõiduks tavapärasest rohkem aega. Vali ühistransport või jäta sõit tegemata, kui tundub, et pead kiirustama või kahtled endas. Suremisega ei tohi kiirustada.

  • Vali oludele ja oskustele vastav kiirus. Hoia piisavat või pigem pikemat pikivahet eelsõitjaga. Liiga lühike pikivahe eelsõitjaga on tihti tagant sissesõidu põhjuseks. Ka mõned rasked avariid vastutulevate autodega on põhjustatud liiga lühikesest pikivahest. Ära tee mõttetuid möödasõite.
  • Jälgi oma sõidustiili ja muuda seda vajadusel! Autojuhina oled harjunud stabiilsete teeoludega ning ka talvine tavasõit sujub viperusteta. Äkiline ilmamuutus eeldab sõidustiili muutmist. Erinevate teeoludega kasvab avariioht hüppeliselt.

Kuival asfaldil saab juht paljud valed juhtimisvõtted andeks, aga libedal teel tehtud vead maksavad kohe kätte. Libedal teel pikeneb pidurdusteekond märgatavalt ja isegi parimate talverehvidega ei saa suverehvi pidamist.

  • Tunnista endale, et libedal teel ei kao rehvide pidamine iseenesest. Rehvi haakumise kadumise põhjus on juhi valed sõiduvõtted. Selleks, et teel püsida, jälgi neid reegleid:
  1. Liikuma hakkamisel kiirenda nii, et vedavad rattad ei veaks tühja. Anna tundlikult gaasi
  2. Sisene kurvi mõistliku kiirusega, et auto ei satuks külglibisemisse
  3. Kui sõidad ABS-ita, väldi pidurite blokeerumist. Auto muutub siis juhitamatuks ja läheb, kuhu tahab
  4. Väldi järske liigutusi rooliga
  5. Väldi möödasõite. Ootamatu, aga tõsi- enamasti kaotatakse kontroll auto üle tagasi reastudes!
  6. Tuisuvaalust läbi sõites hoia kiirus ühtlane ja gaas tundlikult peal.
Ülejäänud nippe ja nõuandeid loe juba Accelerista lehelt!