Uue kärpega kaob ära ka südamepuudulikkust ravivate südamestimulaatorite paigaldusteenus. Kõiki neid teenuseid on haiglad kompenseerinud senini teiste teenuste arvelt.

Selts on püüdnud haigekassaga ravimahtude, samuti ka hinnakirja osas läbi rääkida, kuid kahjuks ei ole see vilja kandnud.

Järgneb kardioloogide seltsi pöördumine:

Kuna otsesuhtlus Eesti Haigekassaga on olnud kui kurtidele kõrvadele ning tulevikuvaade on tume, peame oma kohuseks avalikkust hoiatada, et haigekassa poolt kavandatav 2 miljoni euro suurune südamehaiguste raviks ettenähtud raha vähendamine halvab ravi kättesaadavuse täielikult.

Haigekassa kärpis 2016. aastal südamehaigete raviraha 3 miljoni euro võrra ning järgmisel aastal on plaanis veel 2 miljoni euro suurune kärbe. Sel aastal on kaks suurimat kardioloogiakeskust pidanud plaanilisest ravist juba loobuma, sest olemasoleva rahaga saame aidata vaid erakorralist arstiabi vajavaid haigeid.

Tehtud otsuste tõttu kannatavad kõige enam meie südame- ja veresoonkonna haigusi põdevad patsiendid (see haiguste rühm on suurim haigestumise ja surma põhjustaja Eestis), kellele me alates 2016. aastast ei suuda ravi tagada varasemate aastate tasemel.

Juhime tähelepanu, et siiani on haigekassa poolt katmata mitmed väga olulised teenused – infarktihaigete invasiivse ravi ööpäevaringne valveteenistus, ehhokardiograafi ööpäevaringne valveteenistus, ööpäevaringne EMO konsultandi valveteenistus, 1 kardioloog 6 intensiivravi patsiendi kohta (hetkel rahastatud 12 patsiendi kohta), rütmihäirete kompleksablatsioon, südame veresoonte komplekslaiendamine, südame veresoontesisene piltdiagnostika jne.