„Ideed olen mõlgutanud juba alates 2011. aastast. Saab olema külm ja raske,“ sõnas mees viie aasta eest, kui oli 38 kilomeetri ujumiseks pealehakkamist täis. Halva ilma tõttu ta toona Ruhnuni ei jõudnud, kuid kohe pärast seda tekkis tal uus kavatsus, kirjutab Läti Rahvusringhääling.

Nimelt otsustasid nad koos mõttekaaslastega ujuda vahetustega üle Riia lahe. Siliņš ütleb, et algul nad ei teadnudki, et vahemaa on sada, täpsemalt 104 kilomeetrit. Kui tõsiasi selgus, otsustati ettevõtmine pühendada oma riigi sajandale juubelile.
Ujumismarsruudile jääb ka Ruhnu saar.

„Peaasi, et ilm oleks vähegi normaalne,“ ütleb Siliņš, kelle sõnul jookseb üks ujujatest Läti lipuga tee peale jääva Ruhnu saare ühest otsast teise. „Ja siis ujume edasi.“

Kolm naist, seitse meest

40 tunni pikkusest ujumisest võtab osa kümme inimest, nende hulgas ka endine moodne viievõistleja Deniss Čerkovskis, kes on osalenud neljadel olümpiamängudel. Čerkovskis ütles küll Läti raadiole, et pole oma osavõtus täiesti kindel, kuna on hetkel haiguslehel.
Deniss Čerkovskis. Moodsa viievõistluse üks osa on vehklemine.

Ujujate seas on kolm naist ja seitse meest. Kui ilm lubab, ujub iga osaleja ühe tunni, misjärel toimub vahetus. Halva ilma korral tuleb vahetusi teha tihedamini. Vähemalt neli tundi tuleb ujuda pimedas, mis teeb koos lainetega elu eriti keeruliseks.

„See on kunst, et kõik selle ürituse üle elaksid,“ ütleb Čerkovskis.

Ujujad tahavad alustada kohe pärast jaanipäeva, 25. juunil. Siliņši sõnul võivad üritust edasi lükata vaid halvad ilmastikuolud ning sel puhul tehakse ujumisega algust päev hiljem.

Praegu proovitakse kokku saada piisav hulk raha, et kogu katsumus otsepildis üle kanda. Ainažis loodavad kestvussportlased näha fänne, kellest parimate tervitusplakatite autoritele jagatakse auhindu.

Ujumist korraldatakse koostöös Läti rannapäästjate ühinguga, kes vastutab tehnilise poole eest ning saadab ujujaid kahe päästjaga.

Ettevõtlikele ujujatele saab kaasa elada Facebooki lehel „Sajandi ujumine“ ehk „Simtgades peldējums”.