Metssead on kohal

Kevadel tundus Lepistele, et Rebruk Farmi kõige ilusam põld on 18hektarine talinisupõld, kus kasvab sort 'Tarso'. Juba sügisel andis see põld lootust, kuna kasvas hästi ning läks talvituma täpselt õiges kasvufaasis.

"Mullu oli seal põldhein," jutustab Lepiste. "Pärast heinaaega tegime glüfosaadiga umbrohutõrje, augusti lõpus kündsime, ja koristasime kivid."

Seeme viidi mulda koos NPK-väetisega. Väetist andis ta 250 kg hektari kohta.

Külvipäev oli 10. september. "Meie põldudel on õige aeg talivilja külvata 5.-15. septembrini. Just sel ajal külvatud põldudelt olen saanud kõige parema saagi," sõnab mees. 

Saaks nüüdki, kuid juba hakkas nisupõllus maiustamas käima seakari.

Einar Lepiste tugevaim külg näib olevat põllutööde ajastamine. Talinisu põlluga läks kõik täppi ka kevadel, kui oras lume alt välja tuli. 

"Lumi läks ära jüripäeva paiku ja siis oli orasel palju lumiseent. Andsin talle kosutuseks lämmastikku ja väävlit (AN30 + 7S), ning kui taimele eluvaim sisse tuli, äestasime põllu üle," selgitab Lepiste. "Äestamine aitab lumiseene kahjustuse vastu, hävitab umbrohtu ja soodustab taime võrsumist."

Lisaks sellele tuli lehtedele roostet, mistõttu tehti haigustõrjet uue preparaadiga Capalo. "Tähtis on, et kaks-kolm ülemist lehte koos lipulehega kaitstud oleks, siis on tera moodustumine parim ja saak ei lange," märgib agronoom.

Vili läheb toiduklassi

Umbrohutõrje tehti Sekatoriga, mis põllumehe hinnangul aitab peamiste umbrohtude vastu. 

Et vili toiduklassi saada, vajab see Lepiste sõnul väävlit ja nii tehti ka pealtväetamine. Tavaliselt ongi õnnestunud nisu toiduviljana müüa. 

Ajastamise oskusest annab tunnistust seegi, et mees tänavu heina niitma ei kiirustanud. Neil, kes jaanipäevaks loo maha jätsid, läks hein enamasti nässu. Lepiste ootas aga kannatlikult ja sai nelja päevaga kvaliteetse heina. 


KOMMENTAAR

Helle Rohtla, põllumajandusnõustaja

Rebrukis on saagid aasta-aastalt paremaks läinud. Tänavu pole seal mitte ainult võistluspõld ilus, vaid ilusad on ka teised põllud – raps, oder, mais.