Loodushariduskeskuse juhendaja Marko Valker toob välja, et Saunja lähipiirkonnas Läänemaal on arvestatav hulk tänuväärseid puuetega inimesi ning ka hariduslike erivajadusega lapsi, kellele pole varem sarnase sisuga projekte tehtud. „Projekti ärgitas alustama ka MTÜ Hoovõtukeskus tegevus, kes aitab Läänemaa õpiraskustega lapsi. Laste tublid tugiisikud andsid julgust sellist projekti ette võtta,” meenutab enam kui kümme aastat looduskaitse ja keskkonnahariduslike projektidega tegelenud Valker.

Puuetega inimeste ja riskilastega seotud projekti aitasid Saunja Loodushariduskeskuses ellu viia mitu koostööpartnerit. „Puuetega inimeste teavitamisel kasutasime Haapsalu sotsiaalmaja ning Uuemõisa Kodu abi. See osutus väga tulemuslikuks - paljudel projekti õppekäikudel osales 40-50 inimest. Õpiraskustega lastega tegelemisel oli suureks abiks MTÜ Hoovõtukeskus koos laste tugiisikutega,” meenutab Valker. „Tänu headele koostööpartneritele ei olnud projekti elluviimisel takistusi.”

Projektis osalenud andsid positiivset tagasisidet ja jäid tegevustega Valkeri kinnitusel väga rahule. „Just puuetega inimestel ei ole varasemat loodusõppekäikudel osalemise võimalust olnud. Projekt andis neile võimaluse näha Läänemaa mitmekesist loodust - mererannikut, rannaniite, rabasid ja palju muud põnevat. Ka õpiraskustega laste tagasiside on olnud julgustav.”

Uued tegevused toimumas

Kindlasti ka tänu julgustavatele kogemustele korraldati Saunja Loodushariduskeskuses ka käesoleval aastal ka järgmisi keskkonnaharidust jagavaid projekte, näiteks võib tuua maavarasid tutvustava laagrite sarja kooliõpilastele. „See andis õpilastele võimaluse külastada erinevaid kohalikke ettevõtteid ning hea ettekujutuse maapõue kasutamisest. Õppelaagrites kasutasid lapsed ka nutivahendeid, mille tulemusena valmisid lühikesed videod ja pildimaterjal esitluste jaoks,” kirjeldab Valker 2017. aastal läbi viidud tegevusi. Lisaks tegeletakse keskuses ka loodusainete õpetajate koolitusega, et erinevad interaktiivsed õppematerjalid leiaksid koolis aktiivset kasutust.

Riskilaste ja -noorte ning puuetega inimeste keskkonnaprojekti toetas KIK keskkonnaprogrammist 4481 euroga. KIKi ametnikega nimetab Valker koostööd väga heaks ning tulemuslikuks.

„Saunja Loodushariduskeskuse töötajad Helen Edasi ja Marko Valker tulid projekti teostusega suurepäraselt toime,“ ütles KIKi Lääne- ja Raplamaa esindaja Udo Maiste. „Koostöös puuetega isikute tugikeskustega õnnestus neil projekti tegevused edukalt läbi viia ja osalejate üldarv oli võrreldes planeerituga oluliselt suurem – kokku 342 inimest. Puuete ja erivajadustega lastega töö nõuab kannatlikust ja ka erilist lähenemist osalejatele ning sellega tuldi edukalt toime.“

Jaga
Kommentaarid