Üleskutse taga on Gustav Kutsar, igapäevaelus kaitseväe vanemkaplan, kes neljapäeviti sõidab Tallinnast Orissaarde, annab sealses gümnaasiumis reedeti riigikaitseõpetuse tunde ja ülejäänud nädalavahetuse edendab kohalikku elu.

Kutsaril on korraga käsil vähemalt kahed talgud ja lisaks veel hulk huvitavaid ning väga huvitavaid tegevusi.

Esiteks on ta 7. maiks kirja pannud talgud nime all “Illiku laiul meesteplatsi rajamine”, teiseks “Titeranna laiendamine Illikul”.

Ühiselt Optimisti lõikama

Titeranna laiendamine on neist kahest isegi lihtsam ja selgem. Tegu on alaga, mis mõeldud eelkõige lastega peredele. Et suvel oleks seal hea rannamõnusid nautida, tulebki kevadel ühiselt pingutada.

Eelmisel aastal sai tükk Titeranda juba puhtaks, sinna seati üles kiik ja ehitis riiete vahetamise tarvis. Tänavu tahetakse platsi laiendada, plaanis on käimla rajamine.

Meesteplatsiga on pisut keerulisem, sest tegu pole ühekordse ettevõtmisega. Nimelt tahab Kutsar asja korraldada nii, et sel platsil jätkuks tegevust kogu suveks.

Koondada kavatsetakse purjetamisest huvitatud isasid ja poegi, kes käiksid platsil koos, hooldaks purjekaid, aga võib-olla ehitaks ka mõne uue.

“Esialgu soovime mõne Optimisti või Laseri korda teha ja treeneri leida,” sõnab Kutsar. “Siis plaanime ise vineerist Optimisti välja lõigata, kokku panna, värvida ning vette lasta.”

Talgutega tuleks selleks n-ö plats puhtaks lüüa, seda nii vaimses kui ka võsalõikamise ja väikese paadivabriku tühjade aknaavade kinnilöömise mõttes.

“Mõte ühendab nii kohalikke kui mandri-orissaarlasi, nii oskajaid purjetajaid kui neid, kellel see alles unistus, nii isasid, kellel on elutarkust, kui ka poegi, kellel tehatahtmist,” räägib Kutsar.

Meesteplatsi ja paatide meisterdamist võib vaadelda ka ühe osana suuremast ettevõtmisest. Nimelt on talgujuht Gustav Kutsar üks kahest mehest, kes seisab Orissaarde plaanitava paadimuuseumi mõtte taga.

Kutsari soov on iseehitatud puust kaluripaate säilitada ja vaatamiseks välja panna, tutvustada keskaegseid mereühendusi, meisterdada merendusega seotud esemeid.

Et olnu ei häviks

Juunis või juulis on kavas algatada vanavara kogumine, et kogutu ja leitu Illiku päevade ajal laiul ka vaatamiseks välja panna. Selle ettevõtmise taga on MTÜ Hea On Olla.

Et ajaloo-algatusel ka tõsikindel taust oleks, on Kutsar loonud Orissaare Ajaloo Toimkonna. Nagu nimigi viitab, soovitakse koguda infot Orissaare ajaloo kohta, panna see üles internetti, aga koguda seda ka Orissaare raamatukokku, et ei juhtuks see, mis tihti juhtub: koguja sureb ja kogu hävib.


Talgupaiku juba üle 550

- Kolmapäevaks oli üle Eesti kirja pandud 580 talgut. Alates 11. aprillist on end kirja panna saanud ka talgulised.

- Jätkub talgulugude kogumine koos Eesti Rahva Muuseumiga. Lugusid saab sisestada 13. maini veebilehel www.teemeara.ee, samas saab lugeda ka lugusid.