- Ärge raisake vett pesemiseks, parem sügage suurem mustus maha ja lõhnastage end korralikult.

- Käies võtke pikem samm - kingad kuluvad vähem.

- Jalutage kortermajade akende all, keegi ikka kajakaid toidab.

- Poest ostke kahekihilist tualettpaberit - kui see lahti harutada, saab ühest rullist kaks.

- Enne tuppa tulekut pühkige jalad jõukama naabri uksemati peal.

- Kui on vaja naela seina lüüa, võtke pikem nael - see ulatub teiselt poolt seina välja, kus seda saab kasutada nagina.

- Eriti suure kokkuhoiu saab, kui kuivatate kohvipaksu ära ja praete uuesti. Nii saab sama kohvi juua kaks nädalat ning pakk peab vastu terve aasta.

- Suhkrut tõstke kohvi sisse kahvliga.

- Kuidas toasooja kokku hoida? "Minu kass on õpetatud uksest välja minema kahel jalal, kusjuures saba tõmbab ta esikäppadega vastu kõhtu."

- Soovitus, kuidas uute riiete pealt kokku hoida: vanade riiete juurde valige erksaid aksessuaare.

Leidis lahenduse: "Mul just kärises viimane teksapaar tagumiku kohalt lõhki. Eks ma lapi neid nüüd aksessuaaridega. Vedeleski siin kusagil täiesti töökorras lehvik ja paar pitskindaid."

- Soovitus: pesta ennast duši all, mitte vannis. Nii kulub vähem vett.

Parandus: vannis võib käia küll, aga minge kogu perega korraga, siis kulub pesuvett kordi vähem. Pesuvesi hoidke alles, seda sobib kasutada tualetis. Samuti loputage ennast kõik korraga. Loputusvesi sobib äkki põrandapesuks?

- Soovitus: asjaajamised, arsti juures käimine, toidu ja bensiini ostmine teha kõik ühel päeval üks-kaks korda kuus. Autot kasutada täiskoormusel, reisijate vähesusel kutsuda kaasa naabrid.

Kahtlus: ei tea, kas naabrid on nõus teiega igal suvalisel hetkel lihtsalt kaasas töllerdama? Või peavad nad ka haiged olema alati samal ajal?

Hakkame siis elama

Väärt kasvulavaks loovale säästumõttele on osutunud Monika Salu ja Erki Aaviku kokkuseatud Eesti esimene kaasaegne kodumajapidamise ökonoomika õpik-käsiraamat "Hakkame elama".

- Soovitus raamatust: vett annab kokku hoida nõuka-ajast teada nipiga. Nimelt tuleb kempsu loputuskasti panna kas telliskivi või liivaga täidetud plastpudel.

Lahendus: ka enne vanni minekut tuleks sinna paigutada mõned tellised ja liivakotid. Tellis pesumasinas on lausa kohustuslik!

Täiendus: nii tellise kui plastpudeli võite saada tasuta, kui väljas lahtiste silmadega ringi liigute.

-Soovitus raamatust: suurtes kogustes varutud lehmapiim säilib kauem, kui see suhkru või soodaga läbi keeta.

Lahendus: keetmas käige naabrite juures, soodat ostke hulgi kogu tutvusringkonnaga, tuleb odavamalt kätte. Maitseained (sool/pipar) võite tasapisi välja tuua mõnest toitlustusasutusest, kus need on laual. Suhkru annab ehk kusagilt kohvikust pihta panna.

Proovis järele: "Einoh, mina ostan ikka terve tünnitäie piima korraga ning keedan teist siis kolm päeva sooda ja suhkruga nii mis hirmus. Elektriarve on küll suur, aga kokkuhoid missugune! Külmkapp on triiki täidetud juustukeradega, mis mässitud soolatud voodilinadesse. WC loputuskast on aga telliseid ja mörti tihedalt täis. Seljas kannan kartulikotte, hea lahe ja odav kah."

- Soovitus: juust säilib pikka aega, kui see pakendada soolas immutatud puhtasse puuvillasse riidesse.

Lahendus: soola saamislugu on selge - toitlustusasutuste lauad! Puuvillaseks riideks võib vabalt olla vana sokk, sest kui kingad ei ole ilma ja teekonnaga kooskõlas, on targem jätkata paljajalu (soovitus raamatust "Hakkame elama"). Seega siis parem juba kogu aeg paljajalu.

Hea küll, väikese mööndusena võib ju pere peale olla paar (kasutatud) talvesaapaid eriti viletsate ilmade jaoks. Kuid neid kandes ei tohi unustada, et nad peavad olema kooskõlas ilma ja teekonnaga!

Allikad: Maaleht.ee, Delfi.ee, elu ise