Toit

Armastame kõik hästi süüa aga toidukorvi maksumus hakkas muutuma kosmiliseks. Meil aitasid oluliselt summat säästa järgmised nipid:

a) Teha ette nädalamenüü, kusjuures planeerida sinna üks kallim toit, paar keskmises hinnaskaalas toitu ning mõned odavamad. Teen nimekirja koos ligikaudsete hindadega, mida on vaja nädalaks ette poest tuua. Alati jätan 150-250 kr spontaansetele ostudele ning teise 150+200 kr nädala peale kui juurde vaja leiba, piima jms. Nädalaostukorvi hulka kuuluvad kindlasti ka vajaminevad majapidamistarbed.

Selline teguviis aitas meil nädalas säästa 400 - 500 kr, mis kuu peale teeb juba 1600- 2000 kr.

Sellest annab veel kokku hoida umbes 150-200 kr kui planeerida menüü vastavalt allahindlustele poodides või kui osta ained turult.

b) Meile on alati meeldinud mõned korrad kuus väljas söömas käia. Tõmbasime säästuaja saabudes ka sealt koomamale, kuid päris ära ei jätnud. Käime väljas söömas 1 kord kuus kogu perega ja üks kord kahekesi mehega.

Hakkasime käima restoranides (mitte kallites), kus on suuremad toiduportsjonid ning võtame mehega kahepeale ühe portsu, millest tavaliselt jätkub mõlemale. Või siis valime mõlemad endale eelroogade või suppide-salatide hulgast sobiva hinnaga söögi. Samuti võtame kahe peale ühe joogi, sest nagu teada on jookide hinnad restoranides tohutud.

Kuu kokkuhoid 400- 500 kr.

c) Toitu mõttetult kokku ei osta ning ülejääke ära ei viska. Eelmise päeva makaronidest annab teha nt kasvõi pastaomletti.

d) Lõunapausidel väljas ei söö vaid võtame kodust söögi kaasa.

Kokkuhoid kuus 400-600 kr.

e) Laps käib lasteaias, kuid hommikul ei söö, seega otsustasime kirjutada hommikusöögist vabastamise avalduse.

Päevas kokkuhoid 5 kr, kuus 100 kr.

Kõige selle juures sööme perega väga hästi ning magustoidud, võileivad ja ka muu soovitu ei puudu meie laualt.

Kulud

a) Televiisori ja arvuti kasutamist hakkasime piirama. Nad ei pea olema taustmüraks. Pirnid vahetasime säästupirnide vastu. Tuled mõttetult ei põle ning oma elektriradiaatorid keerame maha kui kodust välja läheme. Pesumasinas kasutame lühemat programmi ja 40kraadist vett, kusjuures pesu saab puhtaks ja vägagi.

Elektri kokkuhoid 150- 250 kr kuus

b) Patareidele tegime suurema väljamineku ja ostsime laetavad patareid. Tasus ära väga ruttu.

Kokkuhoid kuus umbes 50- 80 kr.

c) Vesi. Rohkem kui üks kord päevas ei pese ning kui tööl võimalus siis peseme töö juures. Vannis käime kord nädalas. Pesumasinat pooltühjalt käima ei pane. Hambaid pestes ei pea vesi jooksma.

Kuu kokkuhoid 50-120 kr.

d) Mobiiltelefonid on limiidiga ning piirame rääkimist kui helistame teostele mobiilioperaatoritele või lauatelefonidele.

Kuu kokkuhoid umbes 40-100 kr.

e) Bensiini limiit kehtib ka. sõidame kuhu on vaja ja kui on kiire - mõttetuid ringisõitmisi ei tee, käime rohkem jala.

Kokkuhoid 100-250 kr.

f) Külas käime, kingitusi teeme, aga mitte kalleid. Olen hakanud kingituseks küpsetama kooke ning ostame lille juurde, teeme ise omatehtud kaardi kõrvale. Või kingime midagi sümboolset.

Kokkuhoid vastavalt kuule ja külaskäikude arvule 50- 200 kr.

g) Võtame külalisi vastu ka oma kodus. Ei kasuta pabertaldrikuid või pabersalvrätte. Riidest salvrätikud on tegelikult väga vahvad. Kostitame külalisi kahel moel 1) Kui ei ole sünnipäev ning sõbrad tulevad niisama külla, siis võtab igaüks külakosti kaasa, mille siis üheskoos ära sööme.

2) Kui on sünnipäevad või kostitan ise, siis teen korraliku sooja toidu, kodukoogi ja juurde kergelt valmiva salati. Lauda pole vaja üle koormata. Saab ka lihtsamalt, kui näiteks maha pidada üks korralik pannkoogipidu.

h) Kui riided katki lähevad, siis ikka on vaja uusi. Aga kui oleme vanadest riietest tüdinud, siis püüame leida teisi väljundeid enne kui tormame uusi riideid ostma. Väga lihtne on igavaks muutunud riideesemest seda kandes uus väljund anda. Kanname palju aksessuaare. kaelaehted, sallid, vööd, saapad või kingad, teine kott. Igava asja saab vägagi huvitavaks teha muutes väikeseid detaile.

i) Võtame vanad kilekotid KINDLASTI poodi kaasa, mitte ei osta uusi iga kord. Võtsime vahe ükskord kokku ja säästsime ca 25 kr. Pole palju aga siiski - see jääb ju tasku. Pudelid viime ka taarapunkti, kuigi säästuaja saabudes oleme paljudest pudelijookidest suuremalt jaolt loobunud.

Kindlasti annab veel ja veel säästa, aga meile oli tähtsi, et elukvaliteet suurelt ei muutuks. Sellise teguviisiga oleme kuus kokku säästnud 3000 - 4000 krooni. Minu arvates väga hea summa, mida hoiule panna või muule vajalikule kulutada.

Teisi Maaleht.ee säästunippide konkursile tulnud ideid vaata siit.