“Kutsume kaasa 100 riiki ja 300 miljonit vabatahtlikku, et 2012. aastal üheskoos prügi korjata,” kinnitab Eva Truuverk, kelle tööalaks on “Teeme ära!” partnersuhted ja tugiteenused.

Algatusega “Maailmakoristus 2012” oodatakse ühinema vabatahtlikke liikumisi ja organisatsioone, kes puhta keskkonna eest seisavad.

Ettevõtmise süda asub Eestimaal. Praegu käivitab seda 50 inimest, meeskond peab aga lähikuudel kasvama 150 inimeseni.

Maailm on suurejoonelises koristamisplaanis jaotunud 18 regiooniks. Iga regiooni kohta on Eestis üks inimene, kes tegeleb selle kandi maades idee levitamisega ja võimalike eestvedajate leidmisega.

Kõikides regioonides on plaanis korraldada ka vähemalt üks piirkondlik konverents, kus otsitakse regiooniti koos tegutsemise võimalusi. Esimesed konverentsid on juba toimunud Sloveenias (Balkanimaad) ja Venemaal, järgmised tulevad näiteks Kongo DVs ja Brasiilias.

Prügi kaardistamiseks luuakse Ahti Heinla eestvõttel veebikeskkond, kus kasutaja saab igast maailma punktist oma kodukoha illegaalsed prügipaigad kaardile kanda.

Valminud on keskkonna lihtsam versioon, juunis algab koostöö rahvusvaheliste organisatsioonide ja võrgustikega prügikaardistajate kaasamiseks. Kavas on haarata kaasa koolinoori ühendavaid võrgustikke, skaute, fotograafe jne. Prügi kaardistama kutsutakse sügisest ka kõiki Eesti elanikke.

Kogu projekti eelarve on 1,1 miljonit eurot, raha saamiseks on esitatud taotlusi Euroopa ja rahvusvahelistele fondidele. 2012. aasta alguses käivitub kampaania, kus rahvusvaheliselt tuntud inimesed kutsuvad eri maade inimesi üles koristusaktsiooniga kaasa tulema.

Maailmas asub hinnanguliselt 100 miljonit tonni illegaalset prügi, mis reostab loodust ja inimeste elukeskkondi.


Üle 5000 talgulise kirjas

- Talgutele oli end eilseks kirja pannud rohkem kui 5200 inimest. Talguid on 7. maiks üles antud 740, rohkem kui sada neist linnades.

- Kirja panna saab veebilehel www.teemeara.ee, Swedbanki kontorites, pangabussis ja telefonil 5356 4722.

- Tänavu on lihtsam ka gruppide registreerimine. Andmed võib saata aadressil grupid@teemeara.ee.

- Talgupäeva Facebooki lehe jaoks valmis rakendus, mille abil saab sõpradele teada anda, kus plaanitakse osaleda ning nii ka teisi sinna kutsuda.

- Kõige rohkem talguid on plaanis Harjumaal, väga aktiivsed ollakse ka Saaremaal, Tartumaal, Lääne-Virus ja Pärnumaal.

- Algatusega on kaasa tulnud Korteriühistute Liit, Omanike Keskliit, Kaitseliit, kodanikuliikumine lasteaedade toetuseks jpt.

Allikas: teemeara.ee