Oder on esindatud nelja põlluga ja rukis kolmega. „Rukki puhul on seekord nagu tervisesportlase klass ehk 'Sangaste' võistlus,“ tutvustas viljelusvõistluse peakorraldaja Margus Ameerikas üht tänavust põhimõtet.

'Sangaste' rukkiga tänavu osaleva Voore Farmi OÜ taimekasvatusjuht Margus Lepp tunnistab, et 'Sangaste' on seekord nende põldudel heas seisus. „Eelmise aasta rekordit me ei ületa, aga hooaja parimat püüame ikka,“ arvas Lepp, kelle sõnul annab viljelusvõistlusel osalemine hea võimaluse kolleegidega kogemusi vahetada ja oma tegevusele eksperthinnangut saada.

Läinud aastal rukki ja talirapsiga osalenud ettevõtja Heiki Aren, kellel õnnestus saada rukki võistluspõllult rekordsaak – 9,7 tonni hektarilt −, esitas tänavu võistlusele 63 ha suuruse rapsipõllu.

„Taliviljad läksid seekord aia taha,“ põhjendas Aren oma selleaastast valikut. Tema sõnul jäi küll rukist ja talinisu põldudele kasvama, kuid võistlusel konkureerivaid tulemusi nendelt ei ole oodata. „Taliraps aga talvitus hästi ja hakkas kevadel hoogsalt kasvama. Pääsesime ka hiilamardikast.“

Tänavu toimub viljelusvõistlus üheksandat korda. Kui seni on olnud korraldajateks Baltic Agro, Farm Plant Eesti, Maamajandus ning Eesti Põllu- ja Maamajanduse Nõuandeteenistus, siis seekord liitus korraldajate ringi teravilja, rapsi ja söödatoorainega kauplev ettevõte Avena Nordic Grain OÜ, mille juhataja Margus Marrandi sõnul otsib ettevõte võimalust propageerida ja toetada Eestis intensiivset viljelemist ning püüelda suuremate saakide poole.

„Meie eesmärk on, et Eestis kasvatataks rohkem vilja, saadaks suuremaid saake ja et viljelus oleks kasumlikum,“ selgitas Marrandi.

2013. aasta viljelusvõistlusel osalejad

EttevõteMaakondVõistluskultuurid
Clahel OÜTartumaasuvinisu, oder
Voore Farm OÜLääne-Virumaatalinisu, taliraps, oder, rukis
Rämsi Agro OÜTartumaatalinisu
Ruusa Farmer OÜPõlvamaatalinisu
Valdereks OÜ HarjumaaTalinisu
Setra Mõis Tartumaatalinisu, suviraps
Rebruk FarmJärvamaatalinisu
Kaido Kirstu Nuudi taluSaaremaa talinisu, suviraps
Rein JursTartumaasuviraps
Heiki ArenJõgevamaasuviraps
Männiku Piim OÜTartumaa suviraps
Awe&Aser OÜLääne-Virumaatalirüps
Pae FarmerRaplamaataliraps
Erki OidermaaPõlvamaaoder
Sootaga Mõis OÜTartumaaoder
Kõljala POÜSaaremaarukis
Kaarli TÜTartumaa rukis