Akimova sõnul aitasid kirjastuse Vali Press abil valminud aabitsa sünnile eelkõige kaasa kõige pisemad osalejad – õpilased. „Meiega tegid koostööd ka õpetajad, keskkonnavaldkonna töötajad, Valga Muuseumi personal ja mitmed teised spetsialistid.”

Kogu tööd koordineeris Valgamaa Omavalitsuste Liidu keskkonnaosakond, seistes hea ka kõikide nende valdkondade eest, mis jäävad väljapoole tihti märkamatuks – projekti koostamine, esitamine, aruanded, finantseerimine ja muud administratiivsed küsimused.

„Kust saab aabitsat juurde osta?”

Akimova tunnistab, et õpilaste osalus raamatu Koostamise loovtöödes sõltus õpetajate aktiivsusest koolides. Ta märgib, et kahjuks oli ka passiivseid. „Mõni korraldas terve klassiga loovtööde kirjutamist-joonistamist ning esitas kõik tööd konkursile ise. Need ongi toredamad näited,” kinnitab ta ning kiidab Palupera ja Ala põhikooli ning Hargla kooli suurt osalust.

Valminud aabits anti maakonna koolidele, lasteaedadele ja raamatukogudele, lisaks raamatu koostajatele ehk iga õpilane, kes loovkonkursil osales, sai oma isikliku aabitsa. „Positiivseid kommentaare on olnud palju,” sõnab Akimova ja mainib, et kõige selgemalt näitas vajadust aabitsa järele palju esitatud küsimus – kas seda kuskilt juurde, kas või osta saab?

„Tean, et aabitsat kasutatakse koolides, aga mis mind veel väga rõõmustas – paljud on öelnud, et kui laps raamatu koju tõi, ei saanud vanemadki seda enne käest, kui kõik oli kaanest kaaneni läbi loetud!”
Tulevikuplaane avades ütleb Akimova, et ideid on palju. Ühest küljest on edaspidi seesuguste projektide kirjutamine lihtsam, kogemus on juba olemas. Samas tunnistab ta ausalt, et iga aastaga muutuvad KIKi tingimused aina keerulisemaks. „Ega siin maailmas midagi niisama lihtsalt kätte ei saa, hea asja nimel peab pingutama! Aga ilma KIKita ei oleks me hakkama saanud.”

Valgamaa õpilaste loovkonkursi populaarsemad maakonna loodusobjektid

  • Palupera mõisa park
  • Pühajärve sõjatamm
  • Pedeli jõgi
  • Helgikivi hiidrahn
  • Tõrva gümnaasiumi park
  • Helme koopad

Projekti elluviija: Valgamaa Omavalitsuste Liit
KIKi toetus: 4678 eurot keskkonnaprogrammist

Jaga
Kommentaarid