Kahe kere ja mootoriga traktor

Uuema tehnika kõrval tekitas suurt elevust tulipunane 1962. aastal toodetud Carsten Balle topelttraktor. Selle mootorid olid juhtmetega ühendatud, kuid rool asus tagumise masina küljes ja teineteise järel paiknevate kerede all oli kokku vaid neli ratast.

Eestist messil käinud Tatoli meestele jäi silma teravilja- ja köögiviljahoidlate ventileerimiseks mõeldud teleskoop-ventileerimistoru. Toru pannakse enne vilja hoidlasse ladustamist põrandale, tõmmatakse nagu teleskoop pikaks ja ühendatakse ventilaatoriga.

Ühe toru pikkus on kaks meetrit, kuid üksteise külge ühendatuna võib kogupikkus olla kuni 30 meetrit. Seda on mugav traktori ja trossi abil enne vilja laost välja viimist kokku tõmmata ja lihtne puhastada.

"Sel aastal oli niiske suvi ja selline ventileerimistoru õigustas ennast," ütles Tatoli müügijuht Renno Kartsep. "Õhutamine ei lase viljal hapuks minna."

Tatoli müüb teleskoop-ventileerimistoru alates käesolevast aastast ja ostjate tagasiside on positiivne.

Eestlastele pakkus huvi ka kompaktne, koduseks kasutamiseks mõeldud rapsiõlipress, mis valmistab rapsiseemnetest õli ja pliiatsijämeduste pulkade kujulist srotti.

Sel aastal olid uudistooted märgitud tähekestega ja nende seast valis ekspertidest koosnev žürii välja kolmes kategoorias parimad.

Elektroonika valdkonnas pälvis võidu kanalisatsioonitorudesse paigaldatav rotilõks. Tegu on seadmega, mis fikseerib roti kehatemperatuuri ja liikumise järgi ning surmab kahjuri. Sellega saab hästi hävitada linnade kanalisatsioonis elutsevaid rotte.

Mullikaasemed sobiksid lastelegi

Loomakasvatuse valdkonnas olid uudistootena väljas piimalehmadele ja mullikatele mõeldud lamamisasemed. Lesimiseks on seal väga pehme kummimatt ja kõrvalolevatest kohtadest eraldavad looma rõõmsavärvilised rohelised vetruvad plasttorudest "aisad".

Seakasvatajad uudistasid uut sõna emiste seemendamisel - sadulat, mis käib sea selga. Vooluvõrku ühendatult hakkab see emisele massaaži tegema, imiteerides paarituva kuldi liigutusi. Pärast n-ö eelmängu programmi lülitatakse seade ümber teisele programmile ja alustatakse seemendamist.

Seemendaja töö hõlbustamiseks on võimalik sadula külge kinnitatud varda otsa riputada seemnevedeliku potsik. Toote tutvustaja sõnul naudivad emised aparaadi tehtud massaaži ja jäävad paremini tiineks.

Kuigi Taani pindala on Eesti omaga võrdne, kasvab seal 35 korda rohkem ehk 13,6 miljonit siga ja Taani on sealihatoodangu poolest Euroopa Liidus viiendal kohal. Kolm neljandikku sigadest kasvab farmides, kus on üle 2000 rõngassaba.

Seakasvatus moodustab 40% riigi põllumajandussektorist. Sealiha ja juust on peamised põllumajandustooted, mida Taanist eksporditakse.

Taani seakasvatajate liidu juht kurtis, et neil on Euroopa Liidu kõige madalam sealiha kokkuostuhind.

Tema sõnul on finantskriis mõju avaldanud ka Taani põllumajanduses, kuna põllumeestel on raskusi laenu saamisega ja põllumaa müük on soikunud.

Saksamaa seakasvatajate esindaja rääkis, et kuna Saksamaal on sealiha kokkuostuhind kõrgem, valmistab sealsetele kasvatajatele muret Taanist ja Hollandist odavama hinnaga sisse toodud liha.

Seni oli Saksamaa sealiha importija, kuid aasta-aastalt on seakasvatust laiendatud ja nüüd toodetakse juba 105% sisenõudlusest.