Seda, et taliviljad läksid seekord n-ö aia taha, tõdes ka läinud aastal rukki ja talirapsiga osalenud ettevõtja Heiki Aren, kellel õnnestus mullu saada rukki võistluspõllult rekordsaak - 9,7 tonni hektarilt. Seekord esitas ta võistlusele rapsipõllu.

Areni sõnul jäi küll rukist ja talinisu põldudele kasvama, kuid võistlusel konkureerivaid tulemusi nendelt ei ole oodata. "Taliraps aga talvitus hästi ja hakkas kevadel hoogsalt kasvama. Pääsesime ka hiilamardikast," segitas ta.

Osalejate hulgas on seekord nii staažikaid võistuviljelejaid kui ka neid, kes oma põllu esimest korda üles andsid. Kuna osalejad pakkusid välja eri kultuure, millest mõni oli esindatud vaid ühe või kahe põlluga, tuli korraldajatel teha valik enamesitatud kultuuride seast - võistlema jäävad praeguse seisuga neli kultuuri: raps, nisu, oder ja rukis. Võistluskultuurideks jäid need, milles registreerus vähemalt kolm põldu. 

Kõige rohkem registreeriti võistlusele rapsi- ja nisupõlde. Sõel on jäänud kõige tihedamaks rapsi kategoorias. Oder on esindatud nelja põlluga ja rukis kolmega. "Rukki puhul on seekord nagu tervisesportlase klass ehk 'Sangaste' võistlus," tutvustas viljelusvõistluse peakorraldaja Margus Ameerikas üht tänavust põhimõtet.

Viljelusvõistlus sai alguse üheksa aasta eest Maamajanduse püsiautori Endel Metsa ja Baltic Agro arendusdirektori Margus Ameerikase initsiatiivil. Snitti võeti soomlastelt, kes sellist võistlust ja kogemustevahetust juba mitukümmend aastat viljelenud. Eestlastelt on eeskuju võtnud lätlased. Omavahel on käidud kogemusi jagamas ja üksteise põldudega tutvumas. Loodetavasti pakub ka tänavune aasta kogemusi, mida jagada. 

2013. aasta viljelusvõistlus

Osalejad:
Ettevõte, Maakond, Võistluskultuurid

Clahel OÜ, Tartumaa, suvinisu, oder
Voore Farm OÜ, Lääne-Virumaa, talinisu, taliraps, oder, rukis
Rämsi Agro OÜ, Tartumaa, talinisu
Ruusa Farmer OÜ, Põlvamaa, talinisu
Setra Mõis, Tartumaa, talinisu, taliraps, rukis
Rebruk Farm, Järvamaa, talinisu
Nuudi talu, Saaremaa, talinisu, suviraps
Rein Jurs, Tartumaa, suviraps
Heiki Aren, Jõgevamaa, suviraps
Männiku Piim OÜ, Tartumaa, suviraps
Awe&Aser OÜ, Lääne-Virumaa, talirüps
Pae Farmer, Raplamaa, taliraps
Erki Oidermaa, Põlvamaa, oder
Sootaga Mõis OÜ, Tartumaa, oder
Kõljala POÜ, Saaremaa, rukis
Kaarli TÜ, Tartumaa, rukis