Konkursil anti kümnele kandidaadile üle 25 000 hääle, millest ligi veerandi ehk üle 6000 kogus just Adamson. Ta tunnistab, et võit ei ole veel talle päriselt kohale jõudnud ning lubab esimesena jagada rõõmusõnumit lastega.

Neid hääli on väga palju ja see tõsiselt üllatas mind.

Kristiina Adamson

„Neid hääli on väga palju ja see tõsiselt üllatas mind. Kuid siin on tegelikult ka fantastiline kogukond, mis ei piirdu ainult meie enda Suurupi külaga. Kuna meil on siin külade kogukonnafestival, siis tõenäoliselt on mu tegemised ka laiemalt teada,“ räägib ta.

Põhikohaga turundajana töötav Adamson oli võidust kuuldes parasjagu tööl. Puhata väga hästi ei jõuagi, sest äsja lõppes Harku valla avatud külade nädal – seesama tema veetav kogukonnafestival, mis ühendab 11 küla. Seejärel tuleb valmistuda puhveti pidamiseks 20. augustil, mil esmakordselt tuleb Suurupisse teatrituur, Vana Baskini etendus.

Ning kuu lõpus ootab Maalehelt ja Coopilt ees tänutäheks simman!

Põline elanik, kellele saab loota

Adamson on Suurupi viimase majakavahi tütar, majakas asub tema koduhoovis ning sealsamas on ka külakeskus. Ehk siis ta on sõna otseses mõttes külaelu keskmes.

„Kunagi ütles üks meie küla mees, et Suurupi võrdub tuletorn, tuletorn võrdub Kristiina, ja kui on vaja mingit abi, tuge või juhatust, siis tuleb rääkida Kristiinaga,“ vahendab ta.

„Lootust oli, aga lõpuni ma ju ei teadnud. Läksin viimase hääletuspäeva õhtul magama ja mõtlesin, et läheb nagu läheb!“

Kogukonna hing 2023 Kristiina Adamson

Kuigi küla keskmes on ajalooliselt olnud tuletorn, siis Adamsoni sõnul ei kohusta see tegelikult millekski. Kuid ikkagi on küla tugisamba roll kuidagi temale omaks saanud. Nimelt võttis ta koos õega tuletorni kuus aastat tagasi riigilt rendile ning lõi sinna muuseumigi. Paraku tegi koroonaaeg oma töö ning hetkel on tuletorn ja selle ümbrus avatud vaid kohalikele.

Adamson on tänulik oma kogukonnale Suurupis, kes ta konkursil kandidaadiks esitas, ning ka n-ö laiendatud kogukonnale, kellega on aastate jooksul oma töödes-tegemistes kokku puutunud.

„See on Suurupi omapära, et meil on siin hästi roheline ja meri. Oleme [Tallinna] sigina-sagina lähedal ja saame kõiki asju suhteliselt lähedal tarbida, aga kui tuled koju, siis oled metsas ja mere ääres. Aga ka mere ääres on asju, mis saavad olla paremini korraldatud ja on hästi hea, et meie küla noored saavad selles kaasa lüüa,“ lisab ta.

Kogukonna hing 2023 Kristiina Adamson, Suurupi ülemine tuletorn

Võit õigesse kohta

Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja rõõmustab, nähes, kuidas kogukond seisab inimese selja taga – nii need võitjad tulevadki. Kui eelmise aasta konkursil napsas Lilia Urb Kõmsi külast ülekaaluka võidu, siis seekord olid Riikoja sõnul tipus vahed väikesed ning nii kogukonnad kui ka omavalitsused pingutasid, et võit enda juurde meelitada.

„Kui kuuled, et inimesel võttis jalust nõrgaks ja hääl hakkab värisema, siis on võit läinud õigesse kohta. Maalehe toimetus ootab suure elevusega tutvumist selle ühtehoidva kogukonnaga!“

Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja

„Kui kuuled, et inimesel võttis jalust nõrgaks ja hääl hakkab värisema, siis on võit läinud õigesse kohta. Maalehe toimetus ootab suure elevusega tutvumist selle ühtehoidva kogukonnaga!“ sõnab ta.

Coopi turundusdirektor Ranno Pajuri lisab, et kuna Coop ise oma 18 piirkondliku tarbijaühistuga on kogukondlik organisatsioon, mis on alguse saanud kohalikust algatusest, on nendegi jaoks oluline toetada inimesi, kes tahavad elu oma kodukohas rõõmuga edendada.

„Seetõttu olemegi Maalehega juba teist aastat seda konkurssi tegemas ning tahame tunnustada inimesi, kes on leidnud endas energiat ja tahtmist oma vaba aega panustada, et elu oma kodukohas edasi viia ja näidata, et igal pool saab hästi elada,“ ütleb Pajuri.

Tänavu kevadel tuli kogukonna hinge kümme kandidaati välja valida suisa 186 ettepaneku seast, mis pani meie žürii parajalt proovile. Kümmet välja valitud kandidaati külastasid Maalehe ajakirjanikud ning neist ilmusid suve vältel vahvad lood, mis kogusid tuhandeid lugemisi.

Konkurss „Kogukonna hing 2023“

Finaali pääses kokku kümme tegijat. Aitäh teile!

  • Anni Roost, Lümanda, Saaremaa

  • Annika Oras, Kääpa, Jõgevamaa

  • Aivar Rosenberg, Sulbi, Võrumaa

  • Hiie Nugis, Tapiku, Jõgevamaa

  • Kristiina Adamson, Suurupi, Harjumaa

  • Liina Jutt, Vormsi, Läänemaa

  • Maie Asur, Karilatsi, Põlvamaa

  • Olav Karulin, Vana-Pärnu, Pärnumaa

  • Priit Seire, Kuksema, Järvamaa

  • Tiina Alavere, Roela, Lääne-Virumaa