Arheoloogid leidsid Rootsi ranniku lähedal 15. sajandil hukkunud laevalt ainulaadse kasti relvadega, mis heidab uut valgust meresõja arengule keskaegses Euroopas. Nad uurisid Taani laevastiku lipulaeva Gribshunden vrakki, mis süttis 1495. aastal teel Kalmarisse ja uppus Blekinge rannikul koos sadade Saksa palgasõduritega pardal, kirjutab Independent.

Gribshundeni uurimine

Kuigi laeva veealuseid uuringuid on tehtud alates 2013. aastast, on suur osa sellel viibinud sõduritega seotud relvastusest üksikasjalikult uurimata jäänud. Uuringud on võimaldanud arheoloogidel rekonstrueerida ja analüüsida laeva pealisehitust ja andnud rohkem teavet laeva välimuse ja sõjalise potentsiaali kohta. Samuti aitas see leida ja dokumenteerida kaks laeva pardal olnud kahurivankrit ja relvakasti.

Teadlased usuvad, et laeva uurimine aitab mõista sõjatehnoloogia arengut ajastul, mil meresõja taktikas hakkasid peamist rolli mängima suurtükid. Varem leidsid teadlased hukupaigast turvise osi, mis kuulusid pardal olnud sõduritele. Uus analüüs näitab, et nende rõngassärgid sisaldasid mitut erinevat traati, mis olid erineva tehnikaga kokku kootud.

Edasiste uuringute abil loodavad teadlased saada rohkem teada pardal viibivate sõdurite rollist ja laeva uppumise põhjustest.