Esiteks sai ta selle nime, tõlkes “Ainult läbi pühakirja”, alles siis, kui juba aastaid Avinurme kiriku tornis helisenud oli.

Teiseks pole talle nime külje peale valatud nagu uutel, mis eesti keeles kõlavad “Üksnes Kristuse kaudu”, “Üksnes usu kaudu” ning “Üksnes armust”.

Ning kolmandaks andis “Sola scriptura” tornis teed uutele tulijatele, kolides ise kabelikellaks.

Kabelikella polnud Avinurmes sõjajärgsest ajast, kui lammutati kalmistu kabeli torn.

Aastal 2007 tekkis aga mõte kabelisse uus kell muretseda. Alustati korjandustki, kuid siis mõte muutus. “Viime kirikukella hoopis kabelisse ning ostame kirkusse uued,” kõlas plaan. Nüüdseks ongi kabel korras ja “Sola scriptura” kabelis.

Kogudus taotles uuteks kelladeks rahatuge PRIAst, meetmest 3.2, mis külaelu arengut toetab. Raha saadigi, küll muusikainstrumentide tarvis. “Instrumendid” telliti Saksa firmast Rudolf Perner GmbH&Co. Need paigaldas Mäeväli Orelitöökoda OÜ ning muu vajaliku tegi Rändmeister OÜ.

Projekti kogumaksumus on 872 029 krooni, sellest toetussumma 784 825 ja omaosalus 87 204 krooni. Tõsi, omaosalust, mis kogutakse annetustena, pole veel päriselt kokku saadud, lehe trükkimineku päevaks oli kogunenud 64 000 krooni.

“Kindlasti saame aga sellega hakkama,” kinnitab Avinurme kirikuõpetaja Rene Alberi.

Üks päev, mil annetusi võib ohtralt koguneda, on teine jõulupüha. Siis pühitseb uued kellad Tartu praostkonna praost Joel Luhamets.

Seejärel helisevad 336-, 249- ja 150kilone kell esimest korda avalikult ja ametlikult. “Küll on neid helistatud prooviks. “Nad kostavad kaugemale kui varem,” kinnitab Rene Alberi.

Mõnes mõttes on kolm uut kella kingitus kiriku sünnipäevaks – kohalike ühistööna valminud Avinurme kirik pühitseti 15. juulil 1909. Koguduse ajalugu ulatub aga varasemasse aega, alates 1903. aastaga.


Taavi Linnamäe, PRIA teabe-osakonna juhataja

Viimase viie aasta jooksul on kogudused (luterlased, nelipühilased, baptistid, metodistid, õigeusu kirik jne) saanud PRIA vahendusel toetust 44 korral, kokku 18,3 miljonit krooni.

Raha on eraldatud peamiselt kogudusele kuuluvate hoonete rekonstrueerimiseks, ehitamiseks ja korrastamiseks, uute tehnosüsteemide rajamiseks. On aga ka soetatud helitehnikat ning ostetud murutraktor.

Toetust on saadud peamiselt maaelu arengukava külade arendamise ja uuendamise meetmest. Selle meetme taotlusvoor algab juba järgmisel nädalal.

Samuti on kirikud saanud toetust LEADER-programmi vahendusel, see on mõeldud kohalikuks arenguks ja kogukondade elavdamiseks.