Teadagi oli koolide ühinemisprotsess aeganõudev ja emotsionaalselt valuline protsess. Tänaseks on peamised kitsaskohad kõrvaldatud ja õppetöö saab kulgeda normaalselt. Praegu on uue kooli nimekirjas 89 last, neist I klassis seitse.

Kuna lapsevanemate ja pedagoogide enamiku arvamus oli, et üks aasta - ehk siis aeg, mis on jäänud uue kooli valmimiseni - õpitakse edasi Astes, siis kulus suvi õppetööks vajalike ruumide sisseseadmisele ning mitmete tehniliste probleemide lahendamisele. Õpitakse aga otsekui kolmes eri kompleksis: algklassid Aste lasteaias, osa Aste klubi nn noortetöö keskuses ning kaks klassi on ennast sisse seadnud moodulmajades, mis on selleks tarbeks paigaldatud klubihoone taha, pääsuga hoone esimesele korrusele. Ega ülearu avaraid tingimusi küll ole, ent tundub, et nii õpilased kui ka õpetajad on tingimustega rahul.

Samal ajal tegelevad valla juhtkond, ehitaja ja arhitekt aktiivselt uue kooli ruumiprogrammi lõpliku variandi väljatöötamisega.

Seegi töölõik on graafikus ning loodame, et vana kooli lammutustööd algavad oktoobri lõpus-novembri alguses. Igal juhul on ehitajapoolne kindel lubadus, et tuleva aasta 1. septembril algab Aste põhikooli õppetöö uues, kaasaegses koolihoones. Meest sõnast ja härga sarvest - nii kõlab eesti vanasõna ja küllap seda sõna ka peetakse.

Soovin lõpetuseks kogu kooliperele, aga ka lapsevanematele edukat kooliaastat, leplikku meelt ja üksteise mõistmist!