Kuno Rooba
, 12. klassi õpilased
Siim Sander Rooba
ja
Tõnis Kirsipuu
, õpilasesinduse president
Margit Jõerand
ning õpetajad
Mari Tuisk
ja
Veiko Klaan
. Külalisena viibis saalis vallavolikogu esimees
Marianne Rande
. Foorumi vestluskäiku juhtis direktor
Ulvi Läänemets
, kes luges ette ka mõtteid õpilaste kirjutatud esseedest.

Mis jäi kõrva? Tõdemus, et kodanikuks olemine ei tähenda üksnes kodakondsusmärget passis, vaid ennekõike mõtteviisi ja eluhoiakut. Et oleme pidudekesksed: tunneme uhkust oma riigi üle ülevatel hetkedel, kuid kipume kodanikuks olemise igapäevaselt ära unustama. Vallavanem Kuno Rooba sõnul teame hästi oma õigusi, kuid sageli ei mõtle, mis endal on võimalik oma kodukoha heaks ära teha. Märgata tuleks rohkem kaasinimesi, olla valivam sõnakasutuses, eriti sotsiaalmeedias. Siim Sander Rooba arvates kohtab ümberringi väga palju mõttelaiskust. Tõnis Kirsipuu leidis, et kodanikuks olemine tähendab ka oma mõtte välja ütlemist. Margit Jõerand hindas aga asjaolu, et meie väikeses arenevas riigis on palju võimalusi enda teostamiseks. Õpetaja Veiko Klaani sõnul algab kodanikuks olemine sellest, et inimene teeb enda jaoks selgeks mõisted rahvas ja riik, et siis ajaloo otsustavatel hetkedel ei oleks valikutes kõhklusi. Kui palju hoolid oma kodukohast ja kuidas suhtud oma riiki, näitab Marianne Rande arvates selgelt ka valimistel käimine.

Kuuma teemana kerkis foorumil esile Eesti inimeste välismaale minek. Arvamusi oli erinevaid, alates eneseharimise tähtsuse rõhutamisest kuni parema elu nimel põgenemiseni. Kuid, nagu ütles õpetaja Mari Tuisk, Eestist võib välja minna, et jõuda siia tagasi. Olles kogemuste võrra rikkam, rikastad ka Eestit.

Arutelul kõlanud John F. Kennedy tsitaadi „Ärge küsige, mida saab riik teie jaoks teha. Küsige, mida saate teie riigi jaoks teha!" valguses pakkus foorum palju mõtlemisainet.