"Tuntud südamekirurgi Andres Sullingu vend Tiit võttis mind ehitusosakonda tööle," meenutab Niibek.

Kuid varsti hakkas majandi töö- ja ehitusturg kokku kuivama. Ning kaks nimekaimu otsustasid osakonna baasil luua oma firma Tabasalu Meistrid. Nime mõtles 1992. aastal välja tänaseks manalamees Tiit Sulling. "On olnud ka idee muuta nime. Aga olen ikka mõelnud, et kui tegutseda, siis ikka selle harjunud nimega," ütleb Niibek. Aastatega on Tabasallu tulnud ka teisi peaaegu sama nimega firmasid, nagu Fassaadimeistrid ja Nõelameistrid.

Tahame viinatehast!

Asutamisest alates ehk aastast 1992 on firma kontor asunud vanas ehitusosakonna majas Sarapuu tänaval. Vallavalitsus töötas siis üle Ranna tee asuvas punastest tellistest hoones, kus praegu on raamatukogu ja pubi.

Millised olid noore ehitusfirma esimesed suuremad tööd? "Minu tulekul Ranna majandisse siin enam suuri asju ei tehtud. Seesama punane kompleks oli valmis juba 80ndatel. Lindlad ehitas Harju KEK ning kool oli ka valmis," ütleb Tiit Niibek.

Sootuks ootamatu pakkumine tuli ühel hetkel 1990ndate alguses. Kaks Tiitu istusid kontoris ning ajasid firmaasju. Äkki astusid sisse kaks meest ja pärisid: "Kas teie firma ehitab? Me tahaks rajada viinavabriku!" "Meie küsisime vastu, et kuhu siis. Tuli välja, et viinatootja Ofelia oli ostnud osa endise kanalate hoonetest ja tahtsid sinna viinatehast," meenutab Niibek.

Tabasalu Meistrid asus kanalat ümber ehitama. Pärast seda, kui Ofelia müüs enda osaluse Soome Alkole, läks asi veel suuremalt käima. "Seal juhtus ka naljakas lugu. Kui villimisliin käima pandi, siis õues olevad kogumiskaevud olid safiirdžinnist sinised. Liin lihtsalt jooksis niivõrd palju läbi," naerab Niibek. Praegu töötab endises Ofelia tehases Altia Eesti.

Lasteaedadest kaponi

Veel on Tabasalu Meistrid ehitanud Harku valda näiteks Balti Pakendi hooned. Seal on Niibeki sõnul ka firma Tarplani Kaubandus, mis valmistab majoneesi.

Palju on ehitatud ja remonditud hooneid valla tellimusel. "Lasteaedu ei ole nullist ehitanud. Küll aga oleme rajanud Harku lasteaia juurdeehituse. Teisi lasteaedu oleme remontinud ja renoveerinud," loetlebfirmajuht. Tabasalu Ühisgümnaasiumis on remonditud koridore ja ehitatud ümber sööklat. Söögikoht valmis eelmise aasta suve lõpuks.

Praegu remondib ja ehitab firma Harkujärve endises peokeskuses. "Sellest peab saama detsembri esimesteks päevadeks kool. Peokeskusest ei jää palju alles, sest ümber oli vaja ehitada päris kõvasti," ütleb Niibek.

Tallinnas asuvatest hoonetest on Tabasalu Meistrid remontinud Kaitsepolitsei hoonet ning Põhja-Eesti Regionaalhaiglat. Tegutsetud on Tallinna Sadamas ning Rotermanni kvartalis. "Kvartalis töötasime koos Jaapani arhitektiga. Ta ütles, et firmas kus ta töötas, oli palgal 3000 arhitekti!" räägib mees.
__________________________________

Tabasalu Meistrid OÜ

  • Firma asutamise aeg: 17. august 1992.

  • Praegu on firmas kümmekond töötajat.

  • Tehtavaid töid: eramajade ehitus, üldehitustööd, katusetööd, santehnilised tööd, betooni- ja vundamenditööd, krohv- ja puitfassaadid, siseviimistlus ja remonditööd ning elektri- ja torutööd.

  • Vaata lisa ka: www.tabasalumeistrid.ee.