1. septembril 1991 avatigi Melliste Algkool-lasteaed.(edaspidi MAL). Kooli juhatajaks oli Aime Tamm. Kool alustas 4 klassi, 62 õpilase ja 11 töötajaga. Esimesse klassi astus 23 õpilast

1. aprillil 1992. a. avati lasteaiaosa. Aprillis said kohad 20 last ja mais lisandus veel 20 last.

1. septembriks 1993. a. oli kool kasvanud 6- klassiliseks. Laste sündivus suurenes ja lasteaias nappis lasteaiakohti. 1. septembril 2006. a, kui kool tähistas oma

15. juubelit, avati kolmas lasteaiarühm. 15 aastat juhataja ametit pidanud Aime Tamm suundus pensionile ja uueks juhatajaks sai Sirje Jõgiaas.

2007.a. suvel vahetati välja koolimaja ümber olev kõnnitee sillutis - rahastas Hasartmängu Nõukogu.

Koolil puudus korralik spordisaal ja vallal ülevallaliste ürituste korraldamiseks suur ruum. Seoses sellega kerkis üles vajadus ehitada spordihoone, mis täidaks mitut funktsiooni.

23. veebruaril 2008.a avati Melliste Spordihoone. Lisaks spordihoonele saime juurde suurema söögisaali, kaks klassiruumi ja poiste tööõpetuse klassi.

Kuna kõik soovijad ei mahtunud lasteaeda ära, tuli veel lasteaiaruume laiendada. Selleks andsid võimaluse pikapäevarühma ruumid. 2009.a suvel alustasime kahe klassiruumi ümberehitust uue lasteaia rühma tarbeks -renoveerimist rahastas Hasartmängu Nõukogu.

2009.aaasta augustis avasime 4. lasteaiarühma, mis täitus koheselt 20 lapsega. Sellest ajast on lasteaias 76 - 80 lasteaiakohta.

2010 aastal valmis loodusõpperada kahe katusealusega, kus pidid toimuma õppetunnid õpilastele ja lasteaialastele tegevused värskes õhus (kahjuks tänaseks

on nad hävinenud ja tuleb uuesti ehitada).

2010. aasta septembris avasime „Melliste vabaaja- ja spordiplatsi"- finantseeris PRIA. Platsi keskele kujundati ronimise- ja kelgumägi, mis pakub ka talvel lastele lustimisrõõmu.

20.-ks juubeliaastaks sai Melliste Algkool-Lasteaed endale kõik uued aknad, mida rahastas Hasartmängu Nõukogu.

Kuna kool ja lasteaed moodustavad ühise asutuse, siis otsustasime tähistada koos oma 20. juubeli sünnipäevapidu 18. novembril. Terve novembrikuu oli avatud kaks näitust: fotokroonika „20 aastat Melliste Algkool-Lasteaeda" ja MAL- i logolooma - orava, kõikvõimalike omavalmistatud ja joonistatud variandid, mis ootasid külastajaid ka pidupäeval. Juubeliaastal saime endale koolilaulu, mille viisi ja sõnade autoriks on õpetaja Koidula Vassil. Trükisoojana jõudis aastapäevale ka MAL-i almanahh.

Sellel pidupäeval õppetunde ei olnud - toimus kooli ajalooviktoriin; ringmängude tund, vanade koolivideode vaatamine ja kontsert - aktus, kus osales kogu lasteaia ja koolipere. Esinejateks olid lasteaialapsed ja õpilased.

Päeva lõpetas tordisöömine. Lasteaiarühmades olid lasteaiaõpetajate poolt valmistatud oravakujulised tordid.

Pidupäeva õhtul kell 6 algas aktus-kontsert, kuhu olid kutsutud kooli vilistlased ja kõik huvilised.

MAL-i, tema lapsi ja töötajaid, olid tervitama ja õnne soovima tulnud Maavalitsuse esindaja Annely Võsaste, Mäksa Vallavolikogu esinaine Vaike Lillemäe, vallavanem Taivo Tali, Mäksa valla seltside ning sõpruslasteaedade ja -koolide esindajad. Piduliste arv küündis 190-ni. Maavanema tänukirja said :Marju Laanemäe, Helle Parm ja Janika Hinto. Vallavanema tänukirjad said kõik töötajad, kes on töötanud MAL-is 10 - 20 aastat ja lisaks veel Valve Laanemets, Piret Saar, Kaie Kangur, Taivo Kirm ning bussijuht Aivar Jõgar. MAL-i tänu kuulus sponsoritele: Mati Möller´ile, Eve ja Arne Väljaots´ale, Alto Karu´le; Erki ja Ave Boisen´ile ning Alar Astel´ile. Hea koostöö eest tänati Mäksa Vallavalitsust ja Aasa Sulg´i.

Aktusele järgnes kontsert, kus esinesid lasteaialapsed ja õpilased. Kontserdil esinesid ka vilistlased Age ja Alo Väljaots, Aveli Praakle ning endine õpilane Raiko Raalik.

Peale kontserti olid kõik kutsutud sünnipäevalauda, kus sai vabalt vestelda ja vanu aegu meenutada ning oma praegustest töödest ja õppimistest rääkida.

Kõigil soovijatel, kes ei saanud üritusel osaleda, on võimalik osta endale koolialmanahh hinnaga 5 eurot.

Suur tänu kõigile, kes aitasid juubeliüritust korraldada ja oma osalemisega selle õnnestumisele kaasa aitasid.